Gelezen: Les Filles de Forest


Gelezen: Les Filles de Forest

Wanneer Uitgeverij Citrovisie een boek uitbrengt, zijn alle Citroën-liefhebbers vol aandacht. Inmiddels is een standaard voor nauwgezetheid, opmaak en afwerking bereikt die zijn weerga niet kent. Wat doen de Meisjes uit Vorst met die standaard? Ze leggen de lat nog een heel stuk hoger en zorgen zo voor een boek dat je niet mag missen.

Het ligt voor me, het nieuwe boek van Citrovisie. “Les Filles de Forest”, geschreven door Vincent Beyaert, is gedrukt op het papierformaat dat we van Citrovisie kennen en dat zo goed in de hand ligt. Met 360 pagina’s is “Les Filles de Forest” toch een kloek boek geworden. Die indruk wordt nog versterkt door de stevige cassette van de collector’s edition.

Naast het genummerde en gesigneerde boek, bevat de cassette een facsimile van de onderdelencatalogus voor de 2CV uit Vorst uit de late jaren ’50. Het grijze papier, de handgeschreven aanvullingen, enkele vette vingers: je waant je terug in de tijd.

“Les Filles de Forest” heeft als ondertitel: “De in België geproduceerde tweecilinder Citroëns”. Het boek vertelt dus het verhaal van het begin van de productie van de 2CV in Vorst/Forest in 1952 tot de sluiting van de fabriek in 1980. De in Vorst geproduceerde vooroorlogse modellen, de DS en de HY vallen buiten het thema van dit boek, maar naast de 2CV komen wel de Besteleend, de Ami, de Dyane, de Méhari, de LN en de Visa aan bod. Zelfs enkele exoten vinden hun plaats in het boek. Wist je al dat de 2CV Radar in Vorst gebouwd werd en dat daar ook het militaire voertuig Lohr vandaan kwam?

De geschiedenis wordt per model verteld, waarbij eerst de basisversies met al hun modificaties in de loop der jaren aan bod komen en daarna de luxere versies, zodat herhaling van algemene specificaties achterwege kan blijven en alleen de wijzigingen in de luxe aankleding behandeld hoeven worden. Het detailniveau waarop de wijzigingen besproken worden, toont de ongelooflijke kennis van de auteur. Via het doorzoeken van archieven, via gesprekken met oud-medewerkers en via het vergelijken van vele in Vorst gebouwde Citroëns zijn zelfs de kleinste schroefjes en rubbertjes op de tijdbalk van de modelontwikkeling geplaatst.

Kennis van deze modelontwikkeling is eigenlijk voor iedere bezitter van een in Vorst gebouwde tweecilinder van belang. Aangezien Vorst bijna alle 2CV’s voor de Belgische en Nederlandse markt maakte, moet dus iedereen die met een origineel in België of Nederland geleverd exemplaar rijdt, dit boek kopen. Dit betekent niet dat de modelontwikkeling voor anderen saai zou zijn. Deze wordt met zoveel foto’s geïllustreerd, soms zowel met “ervoor” als “erna”, dat de modelontwikkeling echt tot leven komt.

Als de foto’s je nog niet overtuigd hebben van de levendigheid van “Les Filles de Forest”, dan kun je het ook op YouTube doorbladeren. Is zelfs dat niet genoeg en wil je het papier voelen en de inkt ruiken, ga dan op zondag 26 april naar de Citroën Jumble bij les Lacs de l’Eau d’Heure of op zaterdag 2 of zondag 3 mei naar CitroMobile in Vijfhuizen. Op beide evenementen deelt Citrovisie de stand met CitroExpert. De modernere forumers hoeven een boek niet eerst te ruiken; zij klikken nu direct op citrovisie.nl, bestellen de normale uitgave voor €39,95 of de collector’s edition voor €59,95 en laten zich verrassen door de bijzonder snelle verzending.

Je kunt hier op dit artikel reageren.

tekst: RensKorevaar, foto’s: Citrovisie

© Citroën-Forum 2003 - 2024 | adverteren
Facebook