7 van de 7
« Eerste  < Vorige 5 6 7
   
De APK: zin of onzin?
JanSr
> 3000 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 3437
Geregistreerd: 23-06-2006

- C5 2.0i 16V Break automaat Exclusive
Gepost: 21 november 2010 01:39 PM
  [ # 91 ]

Ik zou de suggestie niet willen wekken dat jij met Leidschemdams sop zou zijn overgoten.

Waar ik op wijs dat er kennelijk een verschil bestaat tussen APK punt en APK afkeurpunt.
Die nuance kent de gemiddelde gebruiker niet, ik ook niet. Nu wel, weer wat geleerd.

Zo kan het gebeuren dat mijn zoon thuiskwam met enkele duizenden euro’s aan APK punten, waar bij deskundige en precieze beschouwing slechts een paar ruitenwisserbladen van overbleven.

Doorrijden zonder werkende airbags is dus een keuze. Ik hecht weinig waarde aan airbags.

Het all-time-high van het aantal verkeersdodon in NL lag ooit boven de 3.000 per jaar. Nu zitten we rond de 800. Een aanzienlijk deel van het verschil zit in zo’n rolstoel. Dat komt voor een groot deel doordat auto’s omzichtiger met hun inzittenden omspringen dan vroeger dank zij autogordels, kreukelzones, beter ontworpen stuurwielassen en minder harde uitstekende delen. Airbags hebben daar ook een klein aandeel in.
Ik was enkele jaren directeur van een rolstoelfabriek. Airbags zaten toen nog alleen in BMW 7 series en zo.
Een aardig percentage van de inzittenden van die rolstoelen overleefden ten gevolge van al die maatregelen een ernstig autoongeluk, zij sleten de rest van hun leven in een rolstoel met een hoge dwarsleasie, een vooruitzicht dat mij niet zo behaagt.

Ik ben blij dat ik nog mag kiezen tussen die opties. Ik acht het nut van airbags overdreven.
Anderen zullen daar anders over denken en dat is hun goed recht.

Achterstallig onderhoud brengt elke Citroen op de sloop

Profiel  
 
Ree
> 5000 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 5164
Geregistreerd: 29-06-2004

- HY H78 1600
- Dyane Akadyane
- Traction Avant 15
Gepost: 21 november 2010 05:55 PM
  [ # 92 ]
JanSr schreef:

Het all-time-high van het aantal verkeersdodon in NL lag ooit boven de 3.000 per jaar.

En toen vielen er geen zwaargewonden die in een rolstoel terecht kwamen? Ik heb altijd heel veel moeite om jouw logica te volgen.

Forget safety.
Live where you fear to live.
Destroy your reputation.
Be notorious.

― Rumi

Profiel  
 
BX19trs
> 3000 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 3830
Geregistreerd: 21-10-2005

- BX 19 trs
Gepost: 21 november 2010 07:20 PM
  [ # 93 ]
JanSr schreef:

Waar ik op wijs dat er kennelijk een verschil bestaat tussen APK punt en APK afkeurpunt.

Er zijn APK afkeurpunten en APK adviezen (code’s)

APK keuringspunten (APK punten) staan allemaal beschreven in het boekwerk wat het RDW uitgegeven heeft in samenwerking met het ministerie van verkeer (waterstaat).
Daar staan alle keuringseisen in en alle procedures en administratie gerelateerde dingen.

Wat je op je APK keuringsformulier terugvind zijn de Afkeurpunten, adviespunten en reparatieadviezen m.b.t. gordelspanners en airbag’s.
Natuurlijk vind je geen afkeurpunten terug op je goedkeur rapport, wel de eventuele reparatie’s die noodzakelijk waren na de afkeur.

Emiel

Profiel  
 
JanSr
> 3000 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 3437
Geregistreerd: 23-06-2006

- C5 2.0i 16V Break automaat Exclusive
Gepost: 22 november 2010 12:00 AM
  [ # 94 ]

Hallo Ree,

En toen vielen er geen zwaargewonden die in een rolstoel terecht kwamen?

Natuurlijk wel. Alleen waren de verwondingen grotendeels van een ander soort. In die tijd van ruim drieduizend doden (en nog veel meer gewonden) reden veel mensen nog zonder gordel, de stuurkolom prikte de borstkas binnen en benen en knieen werden verbrijzeld door uitstekende scherpe delen en doordat er nog geen kreukelzone was.
Tegenwoordig knakt in de ernstigste gevallen de wervelkolom doordat je bij een hevige klap niet netjes in positie blijft en door de extreme krachten van het bovenste gordeldeel. En dat merken (onder andere) rolstoelfabrikanten. Ik heb het niet bedacht, het blijkt zo te zijn.

Ik heb altijd heel veel moeite om jouw logica te volgen.

Dat suggereert dat je mijn bijdragen “altijd” leest, hetgeen mij teveel eer lijkt. Mocht het wel zo zijn dan hoor ik graag waar ik onduidelijk ben. Daar hebben we dan allemaal weer wat aan.

Achterstallig onderhoud brengt elke Citroen op de sloop

Profiel  
 
Ree
> 5000 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 5164
Geregistreerd: 29-06-2004

- HY H78 1600
- Dyane Akadyane
- Traction Avant 15
Gepost: 22 november 2010 12:06 AM
  [ # 95 ]

Laughing

Ik had het over dit draadje. Maar het lijkt me duidelijk dat de kans om ongedeerd uit een auto te stappen nu veel groter is dan vroeger. Dat is mede te danken aan de airbags.

Forget safety.
Live where you fear to live.
Destroy your reputation.
Be notorious.

― Rumi

Profiel  
 
patje74
> 15000 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 15438
Geregistreerd: 17-08-2004

- 2CV Special
- BX 16 TRS
- XM 2.5 TD Pallas
Gepost: 22 november 2010 12:09 AM
  [ # 96 ]

Ik heb veel moeite om jouw logica te volgen in deze kwestie. Daarnaast heb ik veel moeite met je geprikkelde toon in je bovenstaande bericht. Ik wil je dan ook verzoeken het gezellig te houden, daar hebben we ook allemaal wat aan.

Profiel  
 
Daffodil31LE
> 400 berichten
RankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 438
Geregistreerd: 14-07-2004

Gepost: 22 november 2010 02:40 AM
  [ # 97 ]

Doet me denken aan dit verhaal wat ik ooit eens tegenkwam…

Profiel  
 
bastian
< 100 berichten
Rank
Totaal aantal Berichten: 79
Geregistreerd: 30-03-2014

Gepost: 23 november 2017 07:37 PM
  [ # 98 ]

De APK keuring is er rond 1980 gekomen de zin ervan is dat de wrakken zoals je die tot in de 70er jaren op de weg zag rijden van de weg af zijn , maar de APK is een momentopname : op dat moment tijdens de APK controle moet je auto aan de technische eisen voldoen , theoretisch is t mogelijk dat als je de hoek om bent met je net gekeurde auto   dat hij op een wiel of as of alle 4 wielen niet meer remt ,  de remvertraging op de remmentestbank klopte zonet nog maar de remmentestbank en keurmeester ziet niet dat er een lek hydraulisch cilindertje aanwezig is , dat lekke remcilindertje heb ik een keer voorgehad toen ik net van de APK goedkeur afkwam en thuis in de werkplaats de wiel en wieltrommel eraf haalde , gelukkig geen remfalen maar toch ,  de onzin is er ook zoals de komma verzetterij of mierenn**kerij zoals in bovenstaande reacties ,  zo werd mijn Dodge met automaatbak altijd steevast afgekeurd omdat de handrem niet genoeg vertraging had , mijn reactie dat ik de handrem werkelijk nooit gebruik omdat ik altijd parkeer met de pook in P , dan staat ie werkelijk muurvast waar geen handrem tegenop kan : 0 op t request —> in de APK regels staat dat de handrem zoveel vertaging moet hebben , voor mij weer uren werk om de handrem in orde te krijgen voor dat ene moment in de APK garage…

Afgelopen zomer nog een vermeldenswaardige voorval met mn C3 bij de Belgische keuring :  achterbanden afgekeurd omdat er 2 verschillende merken banden gemonteerd waren ( bij mijn weten mag dit in NL wel) , ik daarop naar huis en thuis voor de computer t reglement doorgelezen ,  in t reglement stond t niet zwart op wit maar ongeveer zo te lezen dat op een aslijn 2 gelijke banden gemonteerd moesten zijn , dus om van t gezeur af te zijn de banden eraf en andere erop ,tussen vooras en achteras stond niets vermeld over verschil in banden , daarop heb ik 2 gelijke achterbanden echter 65 hoogtegraad (186/65R15) ipv 60 hoogtegraad (185/60R15) zoals op vooras gemonteerd , deze 3 weken later weer gepresenteerd bij de herkeuring en jawel , hoewel nergens te lezen dat dit niet mag,de keurmeester keurde m af ,  dit aangekaart middels een klachtenformulier bij de Securite zoals de APK daar heet en na grondige bestudering van mijn klacht hebben t hun t nu verander in t reglement dat t voertuig nu zowel voor als achter gelijke banden met hebben tenzij de fabrikant uitdrukkelijk anders vermeld .....  ( mss dat iemand hier weet of Citroen voorschrijft dat de bandenmaat op alle assen gelijk moet zijn of dat er bekend is dat de achterbanden zoveel % af mogen wijken van de vooras ? dat laatste lijkt mij toch waarschijnlijk daar de aangedreven banden sneller slijten dan de niet aangedreven banden ) , dus huplee weer naar huis toen maar 2 winterbanden gemonteerd ( t was Juli)  met dezelfde maten als voor en t was goed , bij thuiskomst de winterbanden er weer af en de 185/65R15 banden er weer op en deze afgereden tot begin november en nu weer de winterbanden erop.

Profiel  
 
Citroensmgz
> 3000 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 3701
Geregistreerd: 21-11-2006

Gepost: 24 november 2017 12:11 AM
  [ # 99 ]

Dat je bij een moderne auto voor en achter dezelfde bandgrootte moet hebben lijkt me heel logisch: Je ABS en je ESP raken echt van slag als je voorbanden langzamer of sneller lopen als de achterbanden. ( Vroeger was dat niet zo’n probleem).
Als je links/rechts verschillende merken monteert zou je toch eens een slipproef moeten doen, je ABS houdt hem wel recht bij gewoon remmen, maar je verschil in grip kan aanzienlijk zijn. Jij liever dan ik. Die regels zijn er overal en ook in Nederland voor de APK en niet voor niks.

En over de gordeldracht: In Belgie heeft men berekend dat over een periode van 2 jaar 60% van de dodelijke verkeersslachtoffers op de snelweg geen gordel droeg. Je leest inderdaad nogal eens “bestuurder/passagier uit de wagen geslingerd. U is gewaarschuwd.

To err is human, not to err is divine.

Profiel  
 
bogaard77
> 25000 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 25571
Geregistreerd: 31-07-2003

- Ami 6
- SM 2.7 i.e.
Gepost: 24 november 2017 09:26 AM
  [ # 100 ]

Ik hoop echt dat ik uit mijn Ami geslingerd wordt als ik in een groot ongeluk terecht kom. Met een gordel aan ben ik zeker deaud…

Zelfbenoemd Citroën Specialist!
Main Entry: bo·gart
Pronunciation: ‘bO-“gärt
Function: verb
1 : BULLY, INTIMIDATE.
2 : to use or consume without sharing. <don’t bogart that joint, pass it over>

Profiel  
 
Arjan Verkade
> 25000 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 27884
Geregistreerd: 21-09-2004

- CX 25 GTi Turbo 2
- ID/DS 23 IE Pallas Mécanique
- C5 3.0 V6 HDi Exclusive
Gepost: 24 november 2017 12:10 PM
  [ # 101 ]
bastian schreef:

zo werd mijn Dodge met automaatbak altijd steevast afgekeurd omdat de handrem niet genoeg vertraging had , mijn reactie dat ik de handrem werkelijk nooit gebruik omdat ik altijd parkeer met de pook in P , dan staat ie werkelijk muurvast waar geen handrem tegenop kan : 0 op t request —> in de APK regels staat dat de handrem zoveel vertaging moet hebben , voor mij weer uren werk om de handrem in orde te krijgen voor dat ene moment in de APK garage…

Heb je je dan ook wel eens afgevraagd waarom die handrem/parkeerrem moet werken?
Dat is niet voor de auto te parkeren. Dat gaat bij een automaat prima in P en bij een handbak in de versnelling.

De parkeerrem is namelijk een combi als noodrem.
Als je primaire remsysteem faalt heb je de noodrem de auto te vertragen en tot stilstand te brengen. Daarom wordt ook de vertraging gemeten, deze moet namelijk aan een bepaald minimium voldoen.
Zeker bij een automaat is dit van belang, deze remmen veel minder af op de motor en die wil je niet op de snelweg op in P trekken.

Dan kan je je inmiddels ook wel indenken waarom er naar de handremkabels wordt gekeken. Als deze roesten en je moet je noodrem gebruiken schiet je er ook niets mee op als de kabel dan breekt.

Wellicht dat je zo iets meer gemotiveerd ben even een paar uurtjes te besteden aan het in orde brengen van je noodrem.

Profiel  
 
waterman
> 40000 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 43269
Geregistreerd: 26-02-2005

- Overig Jaguar 3.4 litre saloon
- Overig Someca SOM 20D
- Overig Volvo C70n
Gepost: 24 november 2017 01:17 PM
  [ # 102 ]
Arjan Verkade schreef:

De parkeerrem is namelijk een combi als noodrem.
Als je primaire remsysteem faalt heb je de noodrem de auto te vertragen en tot stilstand te brengen. Daarom wordt ook de vertraging gemeten, deze moet namelijk aan een bepaald minimium voldoen.
Wellicht dat je zo iets meer gemotiveerd ben even een paar uurtjes te besteden aan het in orde brengen van je noodrem.

Dat gaat dan dus niet op bij een jeep of landrover want daar werkt deze “noodrem” op de transmissie. Knappe vent die daar een auto van 2200 km mee tot stilstand kan brengen.. zelfde voor de Citroën C35… één iel remschijfje met één lullig handremtangetje voor een bus van 2 ton..

Ik ben niet arrogant. Ik ben de beste.
gediplomeerd Citroën Specialist!

Doneer, zo blijven we draaien!

disclaimer: al mijn adviezen komen voort uit opleidingen en professionele werkervaring. Let op, gebruik van mijn tips, trucs en adviezen geschiedt op eigen risico en autotechnische kennis is een vereiste

Profiel  
 
Citroensmgz
> 3000 berichten
RankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRankRank
Avatar
Totaal aantal Berichten: 3701
Geregistreerd: 21-11-2006

Gepost: 24 november 2017 10:52 PM
  [ # 103 ]

Moet wel werken, je minimale remvertraging moet 1.2 m/sec2 zijn. Dat is niet echt veel wetende dat het “gewone” remsysteem wel 9 haalt en de minimum eis daarvan vroeger 5.2 was en nu 5.8 . Die handrem van een C35 kan wel degelijk goed werken, maar als je met een voorwiel in de modder staat is het wat anders: Bij een transmissierem speelt je differentieel ook een grote rol.
Blijkbaar moet je handrem goed genoeg zijn om het maximal treingewicht op een helling van 16% stil te houden, maar dat is moeilijk meten.

To err is human, not to err is divine.

Profiel  
 
bastian
< 100 berichten
Rank
Totaal aantal Berichten: 79
Geregistreerd: 30-03-2014

Gepost: 21 december 2017 06:44 PM
  [ # 104 ]

Die handrem als noodrem bij deze 4x4 Dodge haalt in de praktijk hoegenaamd niks uit ,
  punt 1 alleen al de plaats van de handrem : dit is een pedaal die LINKS gemonteerd is en met je linkervoet moet bedienen .
  punt 2   al bij t gewicht van de auto in combinatie met de geringe vertragingscap. van deze handrem ,  zoals in bovendstaande reactie , die een gewicht omschreef van 2 ton , deze Dodge heeft een gewicht van 3 ton , de handrem mag een tragere remvertraging hebben als de bedrijfsrem ( ik dacht iets in orde van grootte 5,2 mtr /s. tegenover +/- 2,5mtr/s voor de bedrijfsrem).
punt 3 deze Dodge heeft een kruiselings gescheiden remsysteem , mocht   er de remfunctie van een bepaald wiel uitvallen dan wordt dit circuit door een centraal gelegen kleppenhuis in t remleidingsysteem waargenomen en die sluit onmiddelijk dit kanaal af en remt dan op de overige wielen af , de kans dat alle wielen tegelijk uit zouden vallen is een kans van 1 op zeer hoog getal , en mocht t dan eens voorkomen dan denk ik dat je in paniek niet meer weet waar je handrem zit.

Profiel  
 
 
7 van de 7
« Eerste  < Vorige 5 6 7
 
© Citroën-Forum 2003 - 2024 | adverteren
Facebook