Laatste aanvulling:
Volgens iemand die het weten kan (mijn gespecialiseerde garagist) zal LHM niet spontaan in brand vliegen als hij op een hete uitlaat komt, maar wel als hij eerst verneveld wordt. Dit zou wijzen op een lek in het hogedruksysteem, want de druk op de retourleidingen is te laag om de LHM bij ontsnappen te vernevelen. Waarom ik dan met een uitgeschakelde centrifugaalregelaar géén brand krijg en met een ingeschakelde wel, begrijp ik dan echter niet.
Rougefurio






















Totaal aantal Berichten: 3445
Geregistreerd: 23-06-2006
- C5 2.0i 16V Break automaat Exclusive
Zoeken naar het lek is dus huiswerk nr 1.
Achterstallig onderhoud brengt elke Citroen op de sloop
Uiteraard, alleen zal het er waarschijnlijk voorlopig even niet van komen.





























Totaal aantal Berichten: 10446
Geregistreerd: 21-04-2006
- Overig Mercedes CLA 250 shooting brake
Er zitten niet alleen lekleidingen aan die regelaar. Er is ook een HD aanvoer en een HD afvoer, de laatste naar de plunjer die het stuur terugdrukt. Misschien moet je het in de laatste leiding zoeken.
ex 2cv 15pk, 11BL 1938, dspecial 1973, ds pallas 23 IE bvh 1973, gs, austin princess 2300, cx 2400 break, bx 19 d, cx 2500 trd, xm 2.0 16v, mgb, mgc, Suzuki vitara, ds 21 ie pallas 1971, saxo 1.1i, sm 2.7 ie, xantia 2.0 16v, C5 3.0V6 exclusive, C4 1.6HDI, C4 1.6 16v.
Bedankt voor de tip! Ik wist niet dat er ook een HD-afvoer op zit en vroeg me al af waarom er twee HD-aansluitingen nodig zijn. Als ik het goed begrijp, is de HD-afvoer niet actief als de regelaar niet draait, wat zou verklaren dat het al of niet aansluiten van de kabel wel of geen brand betekent.
Groeten Rougefurio














































Totaal aantal Berichten: 43349
Geregistreerd: 26-02-2005
- Overig Jaguar 3.4 litre saloon
- Overig Someca SOM 20D
- Overig Volvo C70n
Nee, dat laatste klopt niet helemaal. Er is eigenlijk altijd wel sprake van enige druk op de uitgaande leiding. Vaak heel laag, maar helemaal dicht staat ie niet als ik het mij goed voor de geest kan halen. Het is al weer ff geleden namelijk
Ik ben niet arrogant. Ik ben de beste.
gediplomeerd Citroën Specialist!
Doneer, zo blijven we draaien!
disclaimer: al mijn adviezen komen voort uit opleidingen en professionele werkervaring. Let op, gebruik van mijn tips, trucs en adviezen geschiedt op eigen risico en autotechnische kennis is een vereiste
Als er wel enige druk op de afvoer staat, maar niet de volle 190 bar, zal de LHM waarschijnlijk niet met zo’n kracht naar buiten worden geperst dat verneveling optreedt, lijkt me. Het zou wel eens zo kunnen zijn dat Jantje1948 de oorzaak heeft aangewezen!





























Totaal aantal Berichten: 10446
Geregistreerd: 21-04-2006
- Overig Mercedes CLA 250 shooting brake
Er is natuurlijk ook bij stilstand wat druk op de afvoerleiding. Anders zou het stuur niet terug in de rechtuitstand gaan. Bij toenemende snelheid wordt die druk groter, geregeld door de regelaar.
ex 2cv 15pk, 11BL 1938, dspecial 1973, ds pallas 23 IE bvh 1973, gs, austin princess 2300, cx 2400 break, bx 19 d, cx 2500 trd, xm 2.0 16v, mgb, mgc, Suzuki vitara, ds 21 ie pallas 1971, saxo 1.1i, sm 2.7 ie, xantia 2.0 16v, C5 3.0V6 exclusive, C4 1.6HDI, C4 1.6 16v.






















Totaal aantal Berichten: 3445
Geregistreerd: 23-06-2006
- C5 2.0i 16V Break automaat Exclusive
Die centrifugaalregelaar heeft een aanvoerleiding met systeemdruk (ca 180 bar). Die lekt niet, want die druk staat er op, of het ding draait of niet.
De leiding naar de “terugdrukcilinder” van de Diravi bestaat uit een stalen deel (vanaf de regelaar) dat onderin overgaat naar een rubber HD leiding, die aansluit op de stuurservo. Dat is nodig, omdat dat deel van het stuurservo verdraait als je de rechtuitstand justeert.
Waarschijnlijk is dat rubber vergaan. Dus als je dat leidinkje vervangt ben je waarschijnlijk uit de brand.
Als je de bol scheidt van het aluminium deel waar het klepje in zit kan je met draaiende motor dat klepje indrukken. Daarmee komt er druk op dat leidinkje. Zo zou je bij stilstand kunnen zien waar het lekt.
Achterstallig onderhoud brengt elke Citroen op de sloop
Dank, Jannen, als ik meer weet meld ik mij weer.
Kees
Gisterenmiddag mijn XM bij de garagist opgehaald. Het hydraulieksysteem bleek op een aantal plaatsen te lekken, maar niet in het hogedrukdeel. Ook de hogedrukslang aan het einde van de HD afvoer van de centrifugaalregelaar bleek dus dicht, terwijl die het verdachtst was. Hoe de brand dan is ontstaan is moeilijk te zeggen. Misschien rijwind, die de LHM weliswaar niet vernevelt, maar hem wel kan doen vervliegen? Ook blijft het vreemd dat ik met een aangesloten kabel op de regelaar wél twee keer brand heb gehad, maar met een losgekoppelde niet.
In ieder geval zijn de lekken gedicht (echter wel begeleid door tientallen gvd’s van de monteur, want de V6.24 type 1 is daar beneden in de motorruimte een verschrikkelijke auto om aan te werken), waarna er uitgebreid proefgereden is. Daarnet heb ik zelf nog drie kwartier rondgereden en de motor niet gespaard, maar de brandblusser heb ik niet hoeven te gebruiken. Enerzijds prachtig natuurlijk, maar anderzijds zou het fijn zijn geweest als de oorzaak had kunnen worden aangewezen.
Groeten Rougefurio





















Totaal aantal Berichten: 2136
Geregistreerd: 11-03-2006
- ID/DS D super
- C3 Pluriel 1.6 sensodrive
- C5 2.0 Benzine Exclusive
- C35 Fiat 242
- C6 (2005-2012) 2,7 HDI exclusive
nare situatie inderdaad. Je blijft toch met een onbevredigend gevoel zitten.
Ik heb een keer iets soort gelijks gehad met mijn Xm. Stuk gereden en bij aankomst een sissend geluid bij het achterwiel en een groter wordende plas LHM. Auto laten afslepen en thuis laten afleveren. Er lag bij aankomst geen LHM onder. Ook bij starten en van de vrachtwagen afrijden geen lekkage meer. LHM aangevuld en ding goed proberen te bekijken: geen lekkage. Toen een paar dagen rondgereden, ook zonder lekkage. Nadien de auto op de brug en weer geen lekkage te bespeuren. Tot ik de Xm in de verhoogde rijstand zette, toen begon hij opeens weer te lekken. Verklaring: miniscuul klein gaatje in de HD dat alleen bij hogere druk dan normaal lekte. Hij vernevelde de LHM, er kwam een wolk uit ipv een straaltje.
Toen hij voor het eerst lekte zaten we met 4 man en veel bagage in de auto, alle andere tests waren met alleen de bestuurder of helemaal leeg. Wellicht eens proberen met extra gewicht of de hoogste stand om te zien of er iets gebeurt?
Bedankt, dat is het overwegen waard, al heb ik (70 kg) de afgelopen tijd steeds maar alleen in de auto gereden. In een hogere stand rijden zou misschien nog iets aan het licht kunnen brengen.





















Totaal aantal Berichten: 2136
Geregistreerd: 11-03-2006
- ID/DS D super
- C3 Pluriel 1.6 sensodrive
- C5 2.0 Benzine Exclusive
- C35 Fiat 242
- C6 (2005-2012) 2,7 HDI exclusive
Bij mij begon de boel te lekken op de brug toen ik hem dus hoger zette, ik hoefde er niet mee te rijden.
Puur de iets hogere druk was voldoende.
Ik was erg blij dat we eindelijk iets vonden. Hoewel het wel betekende dat ik die HD leiding boven de achterbrug moest gaan vervangen….
Oplossing gevonden!
Vanmiddag na flink rondrijden bijna opnieuw brand. Bij stilstand bleek dat de HD afvoerleiding van de regelaar drupte, maar dan niet diep onderin bij het eerder verdachte slanggedeelte, maar bij de aansluiting op de regelaar zelf.
Naar mijn garagist gereden, waar eerst werd geprobeerd het probleem met een nieuw rubbertje te verhelpen. (Ik had zelf de leiding aangesloten, dus mogelijk is alles mea culpa.)
Toen opnieuw aansluiten niet hielp, is het bovenste, stalen gedeelte van de leiding geheel vervangen; als je alle bochten er weer zou uithalen, is het een stukje koperkleurige leiding (in feite een legering) van ongeveer 50 cm. Op de foto’s is het begin ervan te zien.
Ik heb er alle vertrouwen in dat het probleem is opgelost, te meer daar alles nu klopt: rijden zónder werkende regelaar gaf geen problemen, rijden mét aangesloten regelaar betekende brand.
Groeten Rougefurio