zoals de titel al zegt, ik heb geen werkplaatshandboek bij de hand en de CX TGD van ons pa gebruikt nu aardig wat koelvloeistof ‘en de uitlaatrook ziet af en toe schimmig, dus waarschijnlijk moet de koppakking vervangen worden.
dus als iemand het antwoord kan geven?
CX GTi Turbo 2 - All Black
Hoi, ik ben net klaar met de revisie van een turbo diesel I blok, Zijn dus rekbouten ja en niet geschikt voor hergebruik.
Verder bestaat ook de kans dat de lekkage door scheurtjes in de kop komen, dan is het vervangen van d epakking niet voldoende.
De kop laten afpersen is dan de enige methode om zekerheid hierover te hebben.
Was bij mij erg krom maar niet lek gelukkig.
Gr. Willart.
dan zullen het bij de platte diesel ook wel rekbouten zijn….
dank!
CX GTi Turbo 2 - All Black



























Totaal aantal Berichten: 8480
Geregistreerd: 19-05-2007
- CX 25 RD break, Jacqueline
- BX 1.9 TURD, de Euro
Ja, zijn rekbouten.
Ben ik nu even nieuwsgierig. Wat verstaan jullie onder de “platte” diesel?
Alle 2.5L diesels van Citroën zijn toch hetzelfde qua vorm, cylinderkop enz.
Gr.



























Totaal aantal Berichten: 8480
Geregistreerd: 19-05-2007
- CX 25 RD break, Jacqueline
- BX 1.9 TURD, de Euro
Non-turbo. Een ongeblazen diesel.
Ok.
Gr.
hoi Willart
Ik zie dat je in Grootegast woont. Waar heb je je kop laten afpersen? Ik zoek ook een adres in deze regio.
Groet Frank
Hoi Frank, ik heb het laten doen door LMR in Leeuwarden. Zij staan erg goed bekend. Zijn zelfs nog op het nieuws geweest, omdat ze nog ambachtelijk werk durven aan te nemen. Zoals het ingieten van lagerschalen bij erg oude motoren.
Verder heb ik mijn werkplaats in Kollum, Is dan niet zo ver naar Leeuwarden.
Ik heb wel een vriend in Niezijl, die zijn adresjes in de stad heeft.
Ik kan het hem wel even vragen.
Gr. Willart.
Dank je maar ik heb vandaag even bij Timmer geïnformeerd en die laten ze altijd bij Ausma in Roden vlakken.
Ik heb daar al een afspraak gemaakt. Morgen de kop er af halen en maar hopen dat ie niet gescheurd is.
Groet Frank
Sukses Frank, hopelijk is de jouwe ook nog heel.
Er was mij verteld, dat ze niet zo sterk zijn. Maar dat valt dus wel mee. De boel was bij mij erg heet geworden. Een drukke snelweg wil je graag verlaten als dat nog kan immers.
Vandaar dat de kop ook erg krom was (0.5mm).
Even een tip voor het geval je dat niet weet. Let even op de positie van de tuimelaaras. Boven en onderkant niet verwisselen i.v.m. de gaatjes die erin zitten voor de oliedoorvoer/smering.
Verder bij het monteren van de kop (als er gevlakt is) wel even de kleppen wat losser zetten. Ze stonden bij mij een stuk strakker na het vlakken. Kleppen moet je toch opnieuw stellen.
Gr. Willart.
Dank voor de tip. Grappig, ik zie nu pas dat deze topic eigenlijk over de kopbouten ging. De monteur bij Timmer vertelde dat ze dezelfde bouten altijd opnieuw gebruiken na het vlakken van de kop.
Wat heb jij gedaan, en waar haal je eventueel nieuwe bouten? Timmer heeft ze namelijk niet.
Groet F
Ik heb een complete pakkingset met nieuwe kopbouten gebruikt.
Gekocht bij LMR zelf. Maar kan je bij elke auto-onderdelen zaak gewoon bestellen (zie http://www.hbase.nl) Zoals ASD in Leek, Jagersma Doezum
Hergebruik van de (rek)bouten is vragen om problemen. Dat risco wil ik nu niet meer lopen. Vroeger ook wel eens gedaan bij een low-budget motoropbouw.
Zo’n bout zal maar afbreken. Niet ondenkbaar met de verdraaiing van de laatste 45 graden.
Is wel aandraaien met meer dan 220Nm. namelijk.
Ik heb trouwens het hele gebeuren vastgelegd. Dus als je wat foto’s wil zien van iets specifieks. Geef maar een gil.
Gr.
Toch snap ik niet helemaal waarom een nieuwe bout niet zou afbreken en een oude wel. Het rekken van deze bouten gebeurt niet in het plastisch gebied, dus volgens mij zijn de bouten nog als nieuw als je ze eruit haalt.
Ik heb nu twee pakkingen vervangen, bij een AX en een VW Polio, telt dus niet helemaal. Lowbudget, het moest leuk blijven, kopbouten hebben we dus hergebruikt.
Waarom is een bout de tweede keer slechter dan een nieuwe?
Hoi Arne, momenteel een wolkbreuk hier, alles stroomt over zelfs de dakgoten over de volle breedte. Ik woon ook niet ver van de strook waar de windhoos heeft huisgehouden. Lekker voor al die menesen met hun openliggende daken.
Over het wel of niet breken van de bouten. Ik ben geen materiaal specialist. Heb er vroeger wel wat theorie over gehad tijdens een jaartje algemene werktuigbouwkunde.
Kan me voorstellen dat er een maximum zit aan het oprekken van de bouten. Doe je het de 2e keer weer (+40Nm, +90gr, +90gr,+45gr)
dan zal je buiten het normale werkgebied komen lijkt mij.
Ook al zullen ze niet knappen, misschien is het dan ook wel zo, dat de ene meer rekt dan de ander en er daardoor onderlinge verschillen onstaan waarmee de kop aangetrokken (17 plekken) zit op het onderblok.
Kan me ook iets indenken, dat ze onbruikbaar worden door het losdraaien, want dat zat echt vast (>300Nm)
Vast wel iemand die daar meer over kan vertellen.
Gr. Willart
FFB 2.5TD schreef:
Kan me voorstellen dat er een maximum zit aan het oprekken van de bouten. Doe je het de 2e keer weer (+40Nm, +90gr, +90gr,+45gr)
dan zal je buiten het normale werkgebied komen lijkt mij.Ook al zullen ze niet kanppen, misschien is het dan ook wel zo, dat de ene meer rekt dan de ander en er daardoor onderlinge verschillen onstaan waarmee de kop aangetrokken (17 plekken) zit op het onderblok.
Gr. Willart
Dit is inderdaad een belangrijker argument om niet aan hergebruik te doen. als je ze meerdere keren hergebruikt zullen ze trouwens toch een keer knappen. Maar dit gaat vaak niet op bij eenmalig hergebruik….
er komt behoorlijk wat kracht op die kopbouten te staan, een diesel heeft tenslotte een compressieverhouding van 21,5:1 (turbo)
CX GTi Turbo 2 - All Black