Ik hou van techniek. Punt is alleen dat zuivere techniek vaak saai is: je krijgt een bouwtekening en moet wat er op staat zo snel en goedkoop mogelijk bouwen. De combinatie van zelf ontwikkelen en zelf bouwen is er vaak niet. Tevens ben je over het algemeen alleen met machines bezig en niet met mensen. Okee, in ieder vakgebied heb je collega’s en daar zal je best wel eens erg gezellig mee kunnen ouwehoeren, maar dat is toch niet de hoofdmoot (logisch ). Daarom ben ik op het idee gekomen om de adaptatietechniek in te gaan. Adaptatietechniek = dingen aanpassen voor mensen met een handicap. Denk aan het krombuigen van een vork voor iemand met een pols die hij niet (ver genoeg) kan buigen, het aanpassen van een rolstoel (kans is klein dat iemand die een rolstoel nodig heeft in ene standaard rolstoel ‘past’), het installeren van een traplift of het installeren van een lift in een caravan (ja, mensen met een handicap gaan ook wel eens op vakantie ). Op zich heb je voor dat beroep amper een opleiding nodig. Ik heb een opleiding werktuigbouw gedaan (MBO) en dat is meer dan genoeg. Echter, volgens mensen in mijn omgeving ben ik vrij slim en zou ik een HBO opleiding moeten gaan volgen. Een opleiding Human Technology of Human Engineering zou het meeste bij mijn interesses passen, maar ik ben wel nieuwschierig naar praktijkervaringen van mensen die die opleiding volgen of gevolgd hebben. Hoe ziet de opleiding er bijvoorbeeld uit ? Is het allemaal praktijkopdrachten of klassikaal leren met een hoop theorie ? Sluit het aan bij het bedrijfsleven ? Is het een leuke opleiding ? Wat kan je er allemaal mee worden ? Hoe ziet in de praktijk een schooldag er uit ? Enzovoorts, enzovoorts. Maak me wijs
Schijt aan originaliteit.
Re: Studieadvies Human Technology/-Engineering
Lelijke Eend schreef:Ik hou van techniek. Punt is alleen dat zuivere techniek vaak saai is: je krijgt een bouwtekening en moet wat er op staat zo snel en goedkoop mogelijk bouwen.
Dit is bijna overal zo, dat is nu éénmaal de commerie, goedkoper, sneller en kleiner.
Ik heb bij een bedrijf (Welzorg) gewerkt waar we aan adaptatie dingen deden, een hoop “aanpassingen” zijn standaard te koop. Wat je zelf mag bedenken moet ook goedkoop en snel, alles kost geld het bedrijf wil immers winst maken.
Lelijke Eend schreef:De combinatie van zelf ontwikkelen en zelf bouwen is er vaak niet.
Voor dit soort baantjes, vragen ze over het algemeen een HBO functie of hoger, en dan kom je meestal achter een bureau te zitten, volgens mij niet echt jouw smaak.
Achter een bureau zitten is iets wat ik persoonlijk niet echt graag doe. Niet voor mijn werk in ieder geval. Echter, ik denk dat ik zonder HBO opleiding nooit een baan kan vinden waarbij ik dingen zelf kan ontwikkelen i.p.v. stomweg bouwen. Daarbij vind ik de combinatie mens + techniek erg leuk, dus zo kom ik uit op HBO Human Engineering / Technology. Overigens heb ik al gehoord dat dat vroeger Ergonomie heette ...
Schijt aan originaliteit.
heavy question’s get heavy awnsers.
oftewel, ik ben (persoonlijk) van mening ,that a man has to be all he can be.
dwz.haal dat wat je halen kan ,en meer. en pas je dan in wat je geleerd hebt.
als je doorleerd en HBO hebt (of meer) kun je eigenlijk kiezen wat je wilt.
nu is het beperkt, doordat je beperkt bent in je diploma’s ed.
als je een hoog salaris najaagd, dan kan ik je niet adviseren, maar als je nastreeft wat je wil en kan,, wandel dan rustig door op je weg, en haal wat je wil en kan halen, het antwoord kom je dan vanzelf tegen.
mvgr wupke:succes bij het vinden van jou weg.
Mijn idee HBO te gaan doen is ook geboren uit jouw advies eerder
Een hoog slaris hoef ik niet, geld is nooit een ideaal van mij geweest, al moet ik wel de rekeningen en m’n hobby’s kunnen betalen (de waarde van het geld zit hem in het uitgeven).
Maar ik vroeg me af of er ook mensen zijn die deze specifieke opleiding kennen. Wat heb jij eigenlijk voor opleiding gedaan ZX1.4i ?
Schijt aan originaliteit.
Totaal aantal Berichten: 25617
Geregistreerd: 31-07-2003
- Ami 6
- SM 2.7 i.e.
In het HBO krijg jij voldoende practica om je in vast te bijten! Verder hebben bedrijven op het moment liever een hbo’er dan een universitair opgeleid persoon want die is goedkoper en practischer. Ga voor het HBO, dan kan je altijd ‘lager’ werk doen als je zelf meer praktijk wil.
Zelfbenoemd Citroën Specialist!
Main Entry: bo·gart
Pronunciation: ‘bO-“gärt
Function: verb
1 : BULLY, INTIMIDATE.
2 : to use or consume without sharing. <don’t bogart that joint, pass it over>
bogaard77 schreef:In het HBO krijg jij voldoende practica om je in vast te bijten!
Dat viel mij nog vies tegen eigenlijk. Je mag blij zijn bijv. als je bijv. na een opleiding HBO elektrotechniek hebt geleerd hoe je een soldeerbout moet gebruiken. Maar goed, je had al wel MBO afgerond, dus praktijkkennis heb je nu wel opgedaan.
Ontwikkeling van zaken (het nadenken) gebeurt tegenwoordig trouwens altijd achter een buro, meestal met behulp van de computer. Zeker als je voor een baas werkt en volgens een bepaald stramien zult moeten werken. Als je eigen baas bent, vogel je het lekker zelf uit, zolang je opdrachtgevers maar tevreden blijven.
Totaal aantal Berichten: 25617
Geregistreerd: 31-07-2003
- Ami 6
- SM 2.7 i.e.
mpostma schreef:Dat viel mij nog vies tegen eigenlijk. Je mag blij zijn bijv. als je bijv. na een opleiding HBO elektrotechniek hebt geleerd hoe je een soldeerbout moet gebruiken. Maar goed, je had al wel MBO afgerond, dus praktijkkennis heb je nu wel opgedaan.
.
Vreemd. In Delft heb ik toch een aantal soldeer practica gehad. Tevens lassen, draaien, freezen. Digitale elektronica practicum. enz enz..
Zelfbenoemd Citroën Specialist!
Main Entry: bo·gart
Pronunciation: ‘bO-“gärt
Function: verb
1 : BULLY, INTIMIDATE.
2 : to use or consume without sharing. <don’t bogart that joint, pass it over>
bogaard77 schreef:Vreemd. In Delft heb ik toch een aantal soldeer practica gehad. Tevens lassen, draaien, freezen. Digitale elektronica practicum. enz enz..
Het is tegenwoordig nogal sterk opleidingsgebonden, krijg ik de indruk. We hebben wel praktica gehad natuurlijk, maar dan doel ik vooral meer op meetpractica, e.d. waarbij je principeschakelingen moet nabouwen en doorgronden met behulp van de juiste apparatuur. Nabouwen gaat dan op breadboard en soms op experimenteerprint. De nadruk lag dan vooral op het meten en de principes van de schakeling en niet zozeer op bouwtechnieken. Dit natuurlijk in allerlei verschillende vakgebieden van de elektronica (analoge techniek, tranmissietechniek, zenden, digitale techniek, etc.). Maar goed, dit is in dit verband wellicht wat off-topic.
Het is wel goed als je je van te voren een goed beeld vormt van de opleiding. Het is altijd zo jammer als het na 2 jaar toch niet is wat je ervan verwacht had.
Overigens: bij de vroegere opleiding ergonomie heb ik me een iets andere voorstelling. Misschien zijn er wel verschillende afstudeermogelijkheden in die studie, maar je moet wellicht uitkijken dat je wel een beetje in een praktische hoek belandt.
Lelijke Eend schreef:Wat heb jij eigenlijk voor opleiding gedaan ZX1.4i ?
Ik heb de Mavo gedaan, 7 vakken op D-niveau ipv 6 vakken, ik was altijd al ijverig
Was toen de beste in de exacte vakken, 3 maal een 9 op mijn diploma.
Ik heb bewust voor de Mavo gekozen, omdat mij doel toen MTS was, met eventueel HTS erachteraan.
Daarna MTS Werktuigbouwkunde, in het stagejaar in de avond een jaarcursus Pneumatiek en PLC gepakt. In het laatste jaar als afstudeer richting Pneumatiek/PLC gekozen, dankzij de avondcursus heb ik dat jaar op mijn sloffen gehaald.
Daarna HBO geprobeerd, maar na een half jaar afgehaakt, HTS WTB is best zwaar en duur
Elmer, ik weet wel dat je een koppige Fries ben, maar daar in Joure ga je niet makkelijk een geschikt baan vinden. Daarvoor zul je toch naar de Randstad moeten, hier zijn banen zat voor mensen die wat willen.
Dan ga je ergens in Delft ofzo wonen en werken in Rotterdam, dan koop je een mooie Xantia om op en neer te rijden
als je de overstap wilt maken moet ik je waarschuwen: je moet in bezit zijn van discipline.
Zelf heb ik de overstap van MBO naar HBO ook gemaakt en heb eigenlijk discipline te kort. Dit komt omdat ik op de MAVO en MBO eigenlijk helemaal niets heb gedaan en toch alles met dikke voldoendes gehaald heb. Alles kwam me aanwaaien en alles werd voor je geregeld. En nu met HBO moet je echt alles zelf regelen en boeien de docenten niet wie je bent of hoe je er voor staat.
Het HBO niveau is zeer goed te doen, maar als je geen discipline hebt ga je keihard onderuit!
Verder moet je rekening houden dat je veel Usability aspecten krijgt met Human Technology. Dit kan heel interessant zijn maar ook heel saai!
Succes met de keuze!
Doneer nu: http://www.citroen-forum.nl/donaties/
bogaard77 schreef:mpostma schreef:Dat viel mij nog vies tegen eigenlijk. Je mag blij zijn bijv. als je bijv. na een opleiding HBO elektrotechniek hebt geleerd hoe je een soldeerbout moet gebruiken. Maar goed, je had al wel MBO afgerond, dus praktijkkennis heb je nu wel opgedaan.
.Vreemd. In Delft heb ik toch een aantal soldeer practica gehad. Tevens lassen, draaien, freezen. Digitale elektronica practicum. enz enz..
Dat is in mijn ogen een van de grote voordelen van Delft. Ik zit nu in mn tweede jaar WO Werktuigbouwkunde, maar er is genoeg gelegenheid om met je handen te werken. Een van de dingen die de studie voor mij juist interessant maakt…
Over de studie die jij op het oog hebt kan ik zo nix zeggen, maar ik kan je wel zeggen dat de indeling van de lesdagen heel belangrijk is voor je lol in de studie. Bij ons is het bijv 50% projecten en 50% colleges. Dat is heel prettig en zorgt er voor dat je dat wat je leert ook meteen toe kan passen in de praktijk…
Xsara_Coupe
erwt schreef:En nu met HBO moet je echt alles zelf regelen en boeien de docenten niet wie je bent of hoe je er voor staat.
Het HBO niveau is zeer goed te doen, maar als je geen discipline hebt ga je keihard onderuit!
Verder moet je rekening houden dat je veel Usability aspecten krijgt met Human Technology. Dit kan heel interessant zijn maar ook heel saai!
Kijk erwt gebruikt hier de juiste woordkeuze om het uit te leggen
Dit heb ik zelf ook al een Elmer uitgelegd, zeker met zijn hardnekkige koppigeheid af en toe zal het moeilijk worden. Heel vaak moet je gewoon dingen aannemen en geloven, op het HBO is er geen tijd om te lang ergens bij stil te staan, hier ligt jouw zwakke punt. Jij wilt heel vaak een “logische discussie” voeren over hoe jij denkt, ipv gewoon iets aannemen.
PS: Ik bedoel dit niet om je aan te vallen, zie het als positieve kritiek
kakanox schreef:ZX1.4i schreef:erwt schreef:En nu met HBO moet je echt alles zelf regelen en boeien de docenten niet wie je bent of hoe je er voor staat.
Het HBO niveau is zeer goed te doen, maar als je geen discipline hebt ga je keihard onderuit!
Heel vaak moet je gewoon dingen aannemen en geloven, op het HBO is er geen tijd om te lang ergens bij stil te staan, hier ligt jouw zwakke punt. Jij wilt heel vaak een “logische discussie” voeren over hoe jij denkt, ipv gewoon iets aannemen.
Daarom wil ik dus over gaan stappen naar WO….
Vergis je niet in de theorie op een WO opleiding. Ik ben daar zelf enorm op afgeknapt. Met VWO wiskunde is HBO heel goed te doen, maar WO wiskunde gaat een beste stap verder. In elk geval op een technische opleiding.
Wat zijn ‘Usability aspecten’ ?
Enneh, dat het heftig gaat worden kan ik me voorstellen. Ik heb ook MBO (vroegere MTS) werktuigbouw gedaan waarbij alles me aan kwam waaien na een MAVO met 7 vakken op D niveau (3 keer een 9, wat achten en een 7 als ik me niet vergis, bij natuurkunde baalde ik als ik eren 9,9 voor een proefwerk kreeg: dat moest een 10 zijn ). De factor ‘doorzettingsvermogen’ kan dan wel eens een probleempje vormen. Anderzijds: ik blijf altijd doorgaan tot ik m’n doel bereikt heb.
Dat ik niet alles blind aanneem kan soms een nadeel zijn, maar ook een voordeel ! Tenminste, zo zie ik het. Reden: je snapt op een gegeven moment waarom iets al of niet zo is. Als je alles maar stomweg aanneemt niet. Maarja, soms kan dat anderen irriteren en het kan veel energie kosten ...
Vandaag heb ik overigens telefonisch contact gehad met een ex-decaan van me (voor alle duidelijkheid: m’n opleiding werktuigbouw heb ik afgerond en heb nu een uitzendbaan dat niet bij m’n opleidingsniveau past. Niet dat ik dat erg vind, het is maar tijdelijk). Hij vond de opleiding Human Technology wel wat voor me. Ik ben dan ook zeker van plan een open dag te bezoeken !
Enneh, een Xantia aanschaffen: no way !
Schijt aan originaliteit.
Totaal aantal Berichten: 25617
Geregistreerd: 31-07-2003
- Ami 6
- SM 2.7 i.e.
kakanox schreef:ZX1.4i schreef:erwt schreef:En nu met HBO moet je echt alles zelf regelen en boeien de docenten niet wie je bent of hoe je er voor staat.
Het HBO niveau is zeer goed te doen, maar als je geen discipline hebt ga je keihard onderuit!
Verder moet je rekening houden dat je veel Usability aspecten krijgt met Human Technology. Dit kan heel interessant zijn maar ook heel saai!
Heel vaak moet je gewoon dingen aannemen en geloven, op het HBO is er geen tijd om te lang ergens bij stil te staan, hier ligt jouw zwakke punt. Jij wilt heel vaak een “logische discussie” voeren over hoe jij denkt, ipv gewoon iets aannemen.
Daarom wil ik dus over gaan stappen naar WO….
Vergis je idd niet. Ik haalde mn VWO met twee vingers in mn reet en ging in delft het eerste jaar knal hard onderuit. Wel is het fijn ( als het je ligt) dat je alles zelf mag en moet doen. Ik heb bijna geen verplichte vakken gehad. “Wil jij niet? nou an ga je toch niet? Maar haal je het ook niet!” En achteraf niet zeuren!
Zelfbenoemd Citroën Specialist!
Main Entry: bo·gart
Pronunciation: ‘bO-“gärt
Function: verb
1 : BULLY, INTIMIDATE.
2 : to use or consume without sharing. <don’t bogart that joint, pass it over>