ieksEmmu schreef:Kan ook in een Panda… http://forum.fiatpandaclub.nl/viewtopic.php?f=49&t=7340
Mooi verslag. Zelf bouw met 25% brandstof besparing. Dan is met een commercieel apparaat die 30% dus wel te halen.
Wat is er zo _heel_ anders aan?
Totaal aantal Berichten: 219
Geregistreerd: 11-06-2009
- XM 2.0 16v op LPG G3
Ik heb er al heel wat over gelezen. Er staan geloof ik ook een paar filmpjes over op YouTube. Ben benieuwd naar het resultaat.
Roadrunner… never been caught.
Totaal aantal Berichten: 43309
Geregistreerd: 26-02-2005
- Overig Jaguar 3.4 litre saloon
- Overig Someca SOM 20D
- Overig Volvo C70n
roncitf schreef:Wat is er zo _heel_ anders aan?
Dat daar o.a. kant en klare waterstof wordt getankt of dat men gebruikt maakt van een brandstofcel om van water elektra te maken waar men vervolgens op rijd.
Ik ben niet arrogant. Ik ben de beste.
gediplomeerd Citroën Specialist!
Doneer, zo blijven we draaien!
disclaimer: al mijn adviezen komen voort uit opleidingen en professionele werkervaring. Let op, gebruik van mijn tips, trucs en adviezen geschiedt op eigen risico en autotechnische kennis is een vereiste
Totaal aantal Berichten: 5164
Geregistreerd: 29-06-2004
- HY H78 1600
- Dyane Akadyane
- Traction Avant 15
Matthijs309 schreef:Ik ben benieuwd naar je ervaringen maar ik geloof er niet in. De energie komt uit je dynamo, welke een verbruik creëert en daar zou je dan meer winst mee maken dan hij verbruikt?
De energie die het kost om waterstof te winnen (2H2O -> 2H2 + O2) is exact gelijk aan de energie die vrijkomt bij het verbranden van het waterstof (2H2 + O2 -> 2H2O). Al met al ben je dus alleen extra weerstand in je motor aan het creëren. Misschien dat het lukt om je octaangehalte een promille te verhogen, maar daarvoor kan je beter een flesje octaanbooster kopen dan een dergelijke installatie.
Het zou veel efficiënter zijn om die H2 thuis op te wekken. Dan betaal je geen accijns over het opwekken van dat spul.
Forget safety.
Live where you fear to live.
Destroy your reputation.
Be notorious.
― Rumi
Totaal aantal Berichten: 7582
Geregistreerd: 03-04-2006
- C35 RD
- C3 1.4 Exclusive
Ben in elk geval heel benieuwd naar de ervaringen. Hou ons op de hoogte
Het principe is intrigerend - ik snap niet hoe een extra omzetting uiteindelijk tot een rendementsverhoging leidt. Maar goed: Chevrolet houdt ook vol dat het slim is om met een benzinegenerator stroom op te wekken en daar dan een electromotor mee aan te drijven. Dat is ook een extra fase en tòch zou de Chevrolet Volt zuiniger zijn. Dat snap ik ook niet. (Saab deed ooit gewoon aan waterinjectie en haalde daar ook al een vermogenstoename en rendementsverhoging mee - dat snap ik dan weer wel.)
Nee, een ‘gewone’ waterstofmotor wordt het zo te horen niet. Er bestaan twee bekende methodes:
- Waterstof omzetten naar electriciteit in een brandstofcel en daarmee een electromotor aandrijven.
- Een verbrandingsmotor laten draaien op waterstof, of eigenlijk op knalgas.
Voordelen: geen uitstoot van schadelijke gassen en H2 is relatief makkelijk te maken.
Nadelen: dure installatie, moeilijk verkrijgbare en vooral moeilijk comprimeerbare H2, en wat extra veiligheidsrisico’s. Verder zit er niet zoveel energie in een kg waterstof, dus je hebt er ook heel wat van nodig per km.
Bij het principe van Ron lijkt dat vanwege de homeopatische dosering (mengverhouding 1:800) de verbranding van het H2 zelf een verwaarloosbaar energetisch effect zal hebben, nog afgezien van het feit dat je de electriciteit die benodigd is voor de electrolyse ook zelf moet opwekken. Als het al werkt, dan moet het effect dus berusten op het verbeteren van de verbranding van benzine. Hebben wij geen chemicus op het forum die daar iets over kan vertellen ? Ik ben toch wel nieuwsgierig.
Overigens klopt het niet dat LPG minder vermogen geeft vanwege de hogere verbrandingstemperatuur. Volgens de thermodynamica wordt het rendement van verbrandingsmotoren juist beperkt door de relatief lage temperatuur. Hoger zou in theorie beter zijn.
LPG bevat per kg gewoon minder energie dan benzine, en benzine weer minder dan diesel. Dat is uiteindelijk gewoon een kwestie van meer toevoeren. Sinds de invoering van LPG-injectie is dit eigenlijk geen probleem meer.
vwb Vermogensverlies bij LPG; Je kunt/mag een motor alleen laten werken binnen de grenzen vd motor. In ghet geval vd temperatuur werkt een motor alleen goed tussen bijvoorbeeld 60 en 120 graden celcius (lees dit altijd af aan je olie temperatuur, nooit water temperatuur). Daarom nooit de motor erg belasten als ie koud is en als de motor te warm wordt, moet je ‘gas terug nemen’.
Als de motor door de LPG dampgas of LPG3 erg warm wordt, kun je dus niet meer het maximale vermogen eruit halen. Dat bedoel ik met het verlies aan vermogen bij LPG. Bij benzine wordt de motor minder (snel) te warm.
Vwb de werking; de logica dat de energie die de generator verbruikt net zoveel is als de energie die het waterstof bezit is niet van toepassing hier. De motor gaat nl niet op watergas lopen.
Het watergas wordt aan het mengsel van benzine en lucht toegevoegd, waardoor er een betere verbranding plaatsvind. De energie winst is dat er een veel hoger percentage benzine verbrandt en er dus meer energie uit dezelfde hoeveelheid benzine gehaald wordt. Plus uiteraard de energie uit het waterstof.
De lambda sonde zou roet in het eten gooien, omdat deze een meting krijgt van procentueel meer lucht in de uitlaatgassen, met als gevolg dat er meer benzine bij gemengd zou worden. Om dat op te lossen wordt er tussen de lambda sonde en de uitlaat een afstands-busje gezet, waardoor de lambda sonde minder ver in de uitlaat steekt en dus minder meet.
De 1e 1500 km kan ik nog geen goede meting doen vwb het verbruik, dan moet ik af en toe terug naar de garage om em af te laten stellen.
In mijn geval na een maand kan ik gaan bij houden hoeveel het verbruik is geworden met de aanpassing.
Snoet schreef:Nee, een ‘gewone’ waterstofmotor wordt het zo te horen niet.
Ik ben het ‘principe’ volgens mij vorig jaar op het internet al tegengekomen, de getallen voor de brandstofbesparing en het geringe demiwaterverbruik komen mij bekend voor. Er is een website aan gewijd waar nogal vaak wordt gezegd tegengewerkt te worden door de benzinemaatschappijen en dat dit het begin van een nieuwe revolutie is. Als het echt zo spectaculair zou zijn, zou het overal al voorpaginanieuws zijn geweest.
Snoet schreef:Bij het principe van Ron lijkt dat vanwege de homeopatische dosering (mengverhouding 1:800) de verbranding van het H2 zelf een verwaarloosbaar energetisch effect zal hebben….
Ik ben er van overtuigd dat bijmengen van H2 effect heeft, maar dat bij een verhouding van 1:800 de gehele verbranding 30% efficiënter wordt gaat er bij mij niet in. Het klinkt gewoon te mooi om waar te zijn.
Wim,
Disciplus Simplex
roncitf schreef:vwb Vermogensverlies bij LPG; Je kunt/mag een motor alleen laten werken binnen de grenzen vd motor. In ghet geval vd temperatuur werkt een motor alleen goed tussen bijvoorbeeld 60 en 120 graden celcius (lees dit altijd af aan je olie temperatuur, nooit water temperatuur). Daarom nooit de motor erg belasten als ie koud is en als de motor te warm wordt, moet je ‘gas terug nemen’.
Als de motor door de LPG dampgas of LPG3 erg warm wordt, kun je dus niet meer het maximale vermogen eruit halen. Dat bedoel ik met het verlies aan vermogen bij LPG. Bij benzine wordt de motor minder (snel) te warm.
Leuk gezegd, maar de eigenschappen die jij noemt hebben niets met de verbrandingsmotor An Sich te maken, maar met de eigenschappen van de smeermiddelen (motorolie). Bij lage temperaturen heeft deze nog niet zijn optimale smerende eigenschappen. Daarboven zal de olie gaan verbranden waardoor je koolstofafzetting in je blok krijgt..
Dat heeft niets te maken met wat het blok zelf aan kan!
En wat is ERG warm? Ik weet niet of je ooit op LPG hebt gereden, maar met een goeie Prins VSI installatie in een C5 V6 kon je gewoon blazen zonder dat de motortemperatuur ook maar ergens in de buurt van het rood kwam. Sterker nog, ik had geen verschillen tussen LPG en benzine.
De 10% waar je over spreekt is nog uit de tijd van de ouderwetse LPG-installaties..
Voor de duidelijkheid:
Het vermelde waterverbuik van 1:800 - 1:1000 is dus 1 liter per 800 - 1000 kilometer. Er wordt niet 1:800 water aan het mengsel toegevoegd.
Als ik zo’n 1:12,5 benzine ga rijden, verbruik ik dus 8 liter per 100 km, dus 80 liter per 1000 km.
Water verbruikt ongeveer 1 liter per 1000 km. Dus is de verhouding water:benzine dus 1:80.
Vandaag wordt de kit ingebouwd en morgen wordt ie afgeregeld.
Vrijdag rij ik dan op benzine en waterstof naar huis.
Komend weekend meer info.
Hier heb ik het verhaal van Maxx Lube. Volgens mij laat de ts dit inbouwen:
http://www.maxxlube-automotive.eu/NL/
Wim,
Disciplus Simplex
Best mogelijk dat het allemaal klopt wat deze meneer op zijn site zegt. Ik krijg echter een vreemd gevoel van de manier waarop… beetje ongeloof.
Te hoog, HE Mike… gehalte.
gompy58 schreef:Best mogelijk dat het allemaal klopt wat deze meneer op zijn site zegt. Ik krijg echter een vreemd gevoel van de manier waarop… beetje ongeloof.
Te hoog, HE Mike… gehalte.
Grappig, ik had precies hetzelfde. Amazing discoveries-achtig.
Maar de garage die het nu aan het inbouwen is, zit naast mijn bedrijf en doet af en toe werk aan mijn XM. Als het niet werkt, weet hij ook wel dat hij een klant kwijt is. Dus dat is voor hem een groter verlies. Hij heeft het zelf in z’n 4 liter Jeep Cherokee zitten.
Het wordt idd het Maxx-lube HHO systeem. Die met 21 platen.