Totaal aantal Berichten: 43295
Geregistreerd: 26-02-2005
- Overig Jaguar 3.4 litre saloon
- Overig Someca SOM 20D
- Overig Volvo C70n
Je kunt een cursus volgen bij bsautotjoen. Dan leer je het systeem kennen en kun je misschien meer zelf?
Ik ben niet arrogant. Ik ben de beste.
gediplomeerd Citroën Specialist!
Doneer, zo blijven we draaien!
disclaimer: al mijn adviezen komen voort uit opleidingen en professionele werkervaring. Let op, gebruik van mijn tips, trucs en adviezen geschiedt op eigen risico en autotechnische kennis is een vereiste
Dank je! Ik wist niet dat BS-AutoTune ook een cursus geeft. Het lijkt me leuk speelgoed! Voorlopig vanmorgen de auto toch maar weggebracht; ik ben benieuwd of er wat uit komt.
Met een slag om de arm: het probleem lijkt opgelost! In de lagere toerentallen stond de motor veel te schraal afgesteld en doordat iemand ooit bij diezelfde toerentallen de lambdasonde had uitgezet, vond er ook geen compensatie plaats, vandaar het afslaan. Het management is nu zo afgesteld dat de motor stationair mooi regelmatig draait, toch nog aan de emissie-eisen voldoet en bovenin optimaal presteert. (“Mooi regelmatig” relatief gezien dan, want de 24-klepper van de serie I blijft een wat rauwe, onbehouwen motor, die in stadsverkeer moeilijk te doseren is.) Daarnet een half uurtje rondgereden en geen problemen ondervonden.
Nog even over die computer: hij heeft inderdaad geen foutengeheugen, maar wel is het mogelijk een datalogboek (mijn term) aan te leggen. De gegevens worden dan bewaard, maar het is aan de monteur die gegevens te interpreteren.
Hopelijk end of story, en anders meld ik mij weer!
Gefeliciteerd !
Ik vond mijn PRV 24V onderin niet echt “rauw”. Ik had geen problemen in stadsverkeer, maar dat komt misschien omdat ik er een automaat aan had hangen. ( Nooit geleverd, zelf ongebouwd). De overgangstoerentallen van al die extra kleppen in de inlaat speelt trouwens een relatief grote rol bij het oppakken van de motor. Je zou nog eens kunnen kijken bij welke toerentallen dat nu schakelt ? Maar andes, “karakter” heeft ook wel wat.
To err is human, not to err is divine.
Mij is eens verteld dat de 3.0 V6.24 serie I nooit met automaat is geleverd, omdat men bij Citroën bang was dat zo’n bak het geweld niet zou aankunnen. Ook heb ik wel eens een late XM drieliter horen draaien, en dat klinkt toch een stuk rustiger en stiller. De extra kleppen in het inlaathuis zijn ooit wel ingesteld om bij een bepaald toerental open te gaan, maar die instellingen weet ik niet meer. Als het goed is, staan ze bij lage toerentallen allebei dicht.
Omdat ik “mijn” topics graag zuiver houd, wil ik hier geen discussie beginnen over motoren of over iets wat mij vanmorgen opviel, namelijk dat mijn olietemperatuurmeter bij fel accelereren even heel sterk zwabbert. Daar zijn andere topics voor. Iedereen bedankt voor het meedenken!
Totaal aantal Berichten: 10319
Geregistreerd: 21-04-2006
- Overig Mercedes CLA 250 shooting brake
Bij mijn weten is de PRV een odd-fire motor, net als de Maserati in de SM. Die lopen altijd wat rauwer omdat de ontstekingsintervallen ongelijk zijn.
ex 2cv 15pk, 11BL 1938, dspecial 1973, ds pallas 23 IE bvh 1973, gs, austin princess 2300, cx 2400 break, bx 19 d, cx 2500 trd, xm 2.0 16v, mgb, mgc, Suzuki vitara, ds 21 ie pallas 1971, saxo 1.1i, sm 2.7 ie, xantia 2.0 16v, C5 3.0V6 exclusive, C4 1.6HDI, C4 1.6 16v.
Nondeju, dacht ik dat de auto in orde was, wilde hij daarnet, met een half warme motor, niet meer starten. Als hij afgekoeld is moet ik het opnieuw proberen, want hij staat nu wel op het parkeerterrein van de supermarkt…
Vak!
Wim,
Disciplus Simplex
Na 3 à 3,5 uur afkoelen startte de auto daarnet meteen. Proefrijden durfde ik niet aan en ik heb de kortste weg naar huis genomen. Wordt vervolgd…
boukewerff schreef: Weet je wel zeker dat de bobine en ontstekingsmoduul goed zijn? Die willen wel eens gek gaan doen bij warme motor.
Sherlock Holmes meldt zich weer! Vandaag tot twee keer toe de omstandigheden nagedaan die er gisteren toe leidden dat ik vanaf de supermarkt naar huis moest lopen: motor (half) warm laten worden, dan een kwartiertje laten staan en dan weer starten. En inderdaad: het probleem (niet willen starten) herhaalde zich.
Meteen daarop één bougiekabel losgetrokken, deze aangesloten op een zevende bougie en die met een beetje tape op het blok vastgeplakt, om massa te krijgen. Proberen te starten en ... joepie! Niet of maar af en toe vonken! (De startmotor draait wel rond.) Laat je de motor vier of vijf uur afkoelen dan start hij weer goed.
Eén verdachte valt in ieder geval af: de ontstekingsmodule, want die heb ik niet meer. Althans, hij zit nog wel tegen de accubak geschroefd, maar heeft geen stekker meer. Net als bij de MAP-sensor, die ik ook niet meer heb, is de functie ervan kennelijk geïntegreerd in de nieuwe computer.
Als ik de computer zelf buiten beschouwing laat, lijkt het me dat er nu één hoofdverdachte is: de bobine. Deze is er echter in maart 2012 nieuw op gegaan en zo’n ding (van Bosch) zou toch wel langer dan vijf à zes jaar mee moeten gaan. Kan ik die wellicht testen, en zo ja hoe?
Totaal aantal Berichten: 1184
Geregistreerd: 16-02-2007
- XM 3.0 V6 Exclusive Aut LPG
- C5 2.0 16v Exclusive LPG G3
En de rotor verdeelkap?
Alles wat ontstaat, komt voort uit het denken, het is geboren uit denken, gevormd uit denken.
Vernieuwd in 2011 (september). Deze is misschien wat makkelijker te controleren?
Totaal aantal Berichten: 3440
Geregistreerd: 23-06-2006
- C5 2.0i 16V Break automaat Exclusive
Inmiddels dus al weer jaren oud. Ik zou daar maar eens mee beginnen.
Vroegah, toen slechte vonken nog heel gewoon waren, verving je deze onderdelen direct al, ter uitbuiting van andere mogelijkheden.
Achterstallig onderhoud brengt elke Citroen op de sloop
We gaan eraan werken!
Dat ziet er niet erg fris meer uit. Valt me tegen na slechts zes jaar en 30.000 km! Ik zie ook nogal wat condens. Zou ik na plaatsing van een nieuwe kap + rotor de zwarte plastic behuizing er beter af kunnen laten, om het vocht makkelijker te laten verdampen?