C5 Aircross: Comfort met de C van…


Voor mij ligt asfalt. Asfalt zo strak als een biljartlaken. Ik ben net in de nieuwe C5 Aircross gestapt en mag nu 600 km genieten van dat asfalt. De meeste lezers denken nu “wees blij!” Maar ik wil juist weten hoe de nieuwe C5 Aircross het doet op wat minder snaarstrakke wegen. Ik wil weten hoe de nieuwe Progressive Hydraulic Cushions™ dempers het doen. En tja, dan heb je dus hobbels nodig. Ik draai de A2 op aan het begin, bij de Utrechtse brug, en rijd Amsterdam uit. Bestemming: Chatel, Frankrijk.

Deze C5 Aircross is een belangrijke auto voor Citroën. Het is een geheel nieuwe SUV ontwikkeld op het zelfde platform als waar de Peugeot 5008 en Opel Grandland op staan. Maar daar houdt de vergelijking met die twee modellen dan ook op. De C5 Aircoss heeft een geheel eigen design en is als enige van de modellen met dit platform voorzien van de Progressive Hydraulic Cushions (PHC) dempers. De C5 Aircross is een forse auto met veel ruimte. De kofferruimte is riant, het interieur is ruim opgezet en er is veel plaats voor losse spullen. Juist voor een SUV is het belangrijk dat de auto ingezet kan worden voor veel doelen, het is niet voor niets een Sports Utility Vehicle. Omdat we van sport houden (ahum…) én veel rotzooi mee willen nemen zullen wij de C5 aircross daarom testen met dat doel voor ogen: we gaan dus op wintersport.

Goed, rijden dus. Onze testauto is voorzien van een 180 pk en 400 Nm sterke 2-liter turbodiesel die aan een automaat met 8 versnellingen is gekoppeld. Daarnaast zit de auto vol met interessante technologie die we allemaal gaan uitproberen. We hebben onder andere een actieve rijbaanassistent en adaptieve cruise-control aan boord. De motor starten gaat met een drukknop, de sleutel kun je in je zak houden en de automaat zet je met een kleine joystick in “drive”. Beetje gas er op en hop de snelweg op. De soepelheid van het onderstel merk je gelijk: bij gasgeven gaat de neus omhoog en de kont een stukje naar beneden. Voelt vertrouwd. Met wat meer gas er bij gaat de auto echt goed van z’n plek. Na slechts krap 9 seconden staat er 100 km/h op de digitale meter, die overigens diverse weergave-modi kent. Voor ieder wat wils. Instellen gaat gemakkelijk met een draaiknopje op het stuurwiel. De A2 is vlak, leeg en ruim. De cruise-control op 100 km/h en daar mee de trajectcontrole in. Zodra het symbool met het “groene stuurwiel” gaat branden is de “actieve rijbaanassistent” actief. De C5 Aircross stuurt nu zelf en blijft perfect tussen de lijnen rijden. Komt er een auto binnen de 2 seconden afstand die het systeem aanhoudt, dan wordt er afgeremd en zodra er weer ruimte is accelereert de auto zelf weer naar de ingestelde snelheid. Het zelf sturen is even wennen maar niet vervelend. Je moet (nog?) wel je handen aan het stuur houden, maar ach. Het systeem werkt prima, zij het soms wat minder vloeiend dan je zou willen. Wellicht dat we in de toekomst nog wat fijnslijperij kunnen verwachten, of bijvoorbeeld koppeling aan GPS-informatie waardoor alles nog mooier werkt?

Op snelheid is de C5 Aircross een werkelijke oase van rust en comfort. Hier, op het snaarstrakke asfalt, rijdt de auto buitengewoon lekker. De Advanced Comfort stoelen helpen nog meer om een gevoel van welbehagen, comfort en ontspanning te creëren. Tegen meerprijs zijn de stoelen ook nog van verwarming te voorzien. De zitpositie is perfect in te stellen, en de stoel kan niet alleen goed omlaag maar bovenal een flink eind omhoog waarmee je het SUV gevoel als bestuurder nog kunt versterken.

Na Maastricht gaan we de E25 “Autoroute des Ardennes” op. Gaten, kuilen en vooral irritante dwarsrichels liggen voor ons. Lange oneffenheden strijken de PHC-dempers erg goed glad. Ok, het zijn geen veerbollen maar dit systeem is echt wel ok. Ook grotere en diepere kuilen worden goed opgevangen. Veel beter dan gemiddelde automobiel zonder deze dempers het doet, dat is zeker! Het verwerken van dwarsrichels daarentegen doet deze auto niet beter of slechter dan een auto met “normale” dempers. Het is geen actief systeem dat de weg leest dus kan het onderstel zich niet binnen een paar milliseconden aanpassen.  Verder valt ook op dat de carrosserie van de C5 Aircross wat beweeglijker is dan een straffer geveerde auto. Ook helt hij wat meer over, maar dat zal voor “echte” Citroënrijders eerder vertrouwd dan afwijkend overkomen.

Van snaarstrak asfalt naar bochtige binnenwegen gaan we zo’n 100 kilometer na Metz, als we het Franse binnenland induiken naar onze eerste tussenstop in het gehucht Enfonvelle (Haute-Marne). Hier begint pas echt duidelijk te worden hoe groot de C van Comfort geschreven wordt door Citroën. In de Advanced Comfort Seats zit je, ook na 6 uur, nog steeds als een vorst en de PHC dempers laten juist op deze wegen zien dat ze hun werk erg goed doen. De meeste comfort-verstorende oneffenheden worden op zo’n manier weggefilterd dat je eigenlijk niet doorhebt dat deze auto geen veerbollen meer heeft. De door Citroën Nederland op ons verzoek gemonteerde Michelin Alpin 5 winterbanden zorgen daarbij voor een grandioze hoeveelheid grip en zijn daarbij ook nog eens stil. Een aanrader, deze band. Na een goede 50 kilometer binnendoor komen we aan op ons logeeradres en stappen we fris en fruitig uit. Dat was een fijn stukje rijden; het belooft veel goeds voor de tweede etappe, door de Jura en door Zwitserland.

De volgende dag rijden we dwars door het mooie Franse land richting de Zwitserse grens. In de Jura ligt niet alleen nog aardig wat sneeuw, er liggen vooral uitgestorven gehuchten en leeggelopen plaatsen. Overal zie je sporen van wat eens levende dorpsgemeenschappen waren. Verlaten winkels, vervallen kerkjes en leegstaande huizen. Hoe moet het zijn om hier oud te worden, vragen we ons af? Het werk en met name de industrie hebben zich rondom de grote steden verzameld, de kleine plaatsen zijn de dupe. Hoe mooi de omgeving ook is, een gevoel van triestheid kunnen we niet voorkomen, helemaal niet als we bij een rotonde een stel “gele hesjes” tegenkomen die met het stoken van pallets in een olievat warm proberen te blijven. Frankrijk, 2019…

Na de Jura komt de grens met Zwitserland. Na de nodige douaneformaliteiten (natuurlijk werden wij uit de rij gehaald voor een grondige controle) mogen we, bij de gratie Gods, het land in. Onmiddellijk valt het verschil met de République Française op. Het is hier schoon, aangeharkt en in de kleine plaatsen is nog sprake van een levendige middenstand. De hoogteverschillen worden al snel groter en hier bewijst de 180 pk sterke HDi ons een goede dienst. Niet alleen die 180 pk maar vooral het koppel van 400nm in combinatie met de EAT-8 automaat zijn een erg fijne combinatie. Altijd en overal is een passende versnelling beschikbaar, de bak schakelt snel én onmerkbaar en kan ook in “Drive” met de goed geplaatste schakelpaddles achter het stuur gemanipuleerd worden.  Het terugschakelen tijdens een afdaling zorgt ook daadwerkelijk voor de mogelijk om goed op de motor te remmen. Echt helemaal prima dit, ware het niet dat het verbruik ons toch wat tegenviel. Wij haalden over een totale afstand van ruim 2200 km eigenlijk geen betere waarde dan 1 op 14. Dat is heel wat anders dan het beloofde verbruik en helemaal als je in ogenschouw neemt dat we de hele reis tamelijk relaxt en met respect voor alle snelheidslimieten gereden hebben…

Via de prachtige snelweg langs het meer van Genève rijden we vervolgens richting het skigebied van Chatel wat dan weer nét over de Franse grens ligt. We komen daar in de loop van de middag aan, wederom zo fris als een hoentje, terugkijkend op een fijne rit. Eerst maar eens de auto uitladen bij het hotel. De auto zit goed vol, want we hebben niet alleen een de normale ski-uitrusting mee maar ook nog een complete set vintage skispullen én een complete “vélo-ski”, een fiets met ski’s uit de jaren ’60. Ik schreef eerder al dat de C5 Aircross een ruime en praktische auto is. Toch laat hij op het vlak van de belading een steekje vallen: de elektrisch bediende achterklep kan niet ver genoeg omhoog. Bij het uitladen stoten we meerdere malen onze hoofden en da’s echt niet fijn. Ook zijn de achterdeuren wat laag. Dat wil zeggen: omdat het dak vrij bol naar het midden loopt is de instapopening naar de achterbank wat laag. Weer op het hoofd letten! Verder zijn de beladingsmogelijkheden legio. De achterbank laat zich in 3 delen neerklappen waardoor je met vier man kunt zitten en het middelste deel plat kunt leggen voor bv je ski’s. Daarnaast is de achterbank in drie delen te verschuiven, is er een dubbele laadvloer in de kofferbak en ontstaat er bij het neerklappen van de bank een mooie vlakke laadvloer. Nog even over de kofferruimte: de plaat over het reservewiel (optie van 150 euro…) kan in 2 hoogtes worden gemonteerd. Hierdoor kan ook een volwaardig wiel of een LPG-tank onder de plaat worden opgeborgen. Hulde!

De daarop volgende dagen rijden we heerlijk ontspannen door een van Frankrijks mooiere skigebieden. Het weer is uitstekend en we kunnen genieten van het grote panoramadak waarvan het voorstel deel helemaal open kan. De goede windvanger zorgt er voor dat het in de auto stil blijft en de boel op hogere snelheid niet gaat denderen. De ochtenden zijn echter nog stervenskoud: min 10 is normaal en dat geeft gelijk de mogelijkheid om te testen hoe snel het warm wordt in de auto en hoe snel de ruiten ontdooid zijn. Daar kunnen we kort over zijn: prima verwarmings- en ventilatiesysteem dat snel genoeg op temperatuur komt en waarbij de voorruit goed opgewarmd wordt. Overigens laat het hele klimaatsysteem zich goed regelen via het touch-screen. Gelukkig heeft men een losse druktoets aangebracht waarmee je in één keer de ontwasemingsstand kunt inschakelen, dat komt het bedieningsgemak én dus de verkeersveiligheid echt ten goede.

Na een paar heerlijke dagen op de pistes en in de zon rijden we op vrijdagmiddag terug richting Nederland. Door een onvoorziene omstandigheid moeten we in één keer terug, wat betekent dat we 12 uur in de C5 Aircross mogen doorbrengen, hoofdzakelijk op de snelweg. Dat geeft tijd om na te denken over wat deze C5 Aircross ons te bieden heeft. Is het een alternatief voor een C5 Tourer? Mag je dit als een opvolger van de vorige C5 zien? Nee, want dat is een oneerlijke vergelijking. Iets met appels en peren. Deze nieuwe C5 Aircross is een SUV en geen D-klasse stationcar. Het is een andere auto voor een andere klant. Is het nieuwe onderstel met de Progressive Hydraulic Cussions een alternatief voor het door velen zo geliefde veerbollen-onderstel? Ja, wij vinden van wel. OK, het is anders, het biedt (vergeleken met hydractive) minder mogelijkheden, maar het werkt goed, het veert echt lekker en het is daarbij ook nog eens veel onderhoudsvriendelijker én goedkoper om te maken waardoor het voor meer modellen beschikbaar is. Waren veerbollen in het recente verleden alleen nog leverbaar op de duurdere C5 modellen en op de C6, het PHC-systeem zit nu ook al op een Cactus.

Dat brengt ons gelijk bij het punt prijs-kwaliteit: de door ons gereden C5 Aircross BleuHDi 180 kost in Shine-uitvoering en met wat opties zoals een elektrisch bediende achterklep en schuifdak rond de € 53.000,- Dat is een boel geld, maar vergeleken met de Duitse concurrentie helemaal geen gekke deal. Je krijgt voor dat geld namelijk een heleboel auto. Een geweldige motor/bak combinatie, een fijn onderstel, sublieme stoelen én een zeer complete uitrusting. Maar je hoeft geen halve euro-ton uit te geven: voor rond de 35.000 euro rijd je namelijk al een zeer compleet uitgeruste C5 Aircross met een fijne 130 pk benzinemotor. En dát mag je naar ons idee best een scherpe prijs noemen. Je krijgt namelijk een prima afgewerkte auto, waarvan nergens iets rammelt of kraakt en die gewoon lekker rijdt. Dat er hier en daar een stuk plastic is gebruikt wat misschien wat harder aanvoelt dan we zouden wensen nemen we voor lief: een scherpe prijs moet ergens vandaan komen namelijk en de algehele indruk van afwerking en materiaalgebruik is gewoon goed te noemen.

De weg die Citroën is ingeslagen met het PHC-systeem, de Advanced Comfort Seats en het idee om (weer) meer de nadruk op comfort dan op pure dynamiek te leggen is naar ons idee erg geslaagd. Dit concept past naar ons idee bij Citroën: comfortabele auto’s maken die voor een breed publiek bereikbaar zijn. We zeggen na een week C5 Aircross: missie geslaagd!

Reageren? Dat mag in het draadje C5 Aircross: Comfort met de C van…!

Tekst & foto’s: waterman

Nu dan officieel: de Citroën C5 Aircross!


Citroën heeft definitief de Europese versie van de nieuwe SUV C5 Aircross onthuld en zet daarmee haar internationale SUV-offensief voort. Met het Citroën Advanced Comfort®-programma is de nieuwe SUV C5 Aircross de meest modulaire en comfortabele SUV in zijn segment.

Met de Progressive Hydraulic Cushions® en de Advanced Comfort-stoelen is de vering en daarmee het comfort geheel à la Citroën. Drie losse, verschuifbare, neerklapbare en kantelbare stoelen achterin en een inhoud van de bagageruimte van 580 tot 720 liter beloven een praktische veelzijdigheid. Hij is modern en technologisch geavanceerd met 20 rijhulpsystemen, waaronder de Highway Driver Assist voor autonoom rijden op niveau 2, of Grip Control met Hill Assist Descent, en met zes connectiviteitstechnologieën, waaronder het draadloos opladen van smartphones. Tevens zijn er diverse personaliseringsmogelijkheden met maar liefst 30 kleurcombinaties voor het exterieur. De nieuwe SUV C5 Aircross wordt in Frankrijk geproduceerd in Rennes La Janais, en verschijnt eind 2018 in Europa en de rest van de wereld op de markt. Het is de eerste auto van Citroën die eind 2019 leverbaar is als plug-in hybride (PHEV) versie.

Na de C3 Aircross, en de C4 Aircross die eind april voor het eerst verscheen op de Autosalon van Beijing, zet Citroën haar internationale SUV-offensief voort met de onthulling van de Europese variant van de C5 Aircross.

De nieuwe SUV C5 Aircross gaat met zijn tijd mee en is uitgerust met een digitaal TFT-instrumentenpaneel van 12,3’’ en een 8’’ tablet met capacitief touchscreen. Hij is optimaal verbonden en biedt draadloos opladen via inductie, en niet te vergeten ConnectedCAM Citroën®. Met zuinige en krachtige benzine- en dieselmotoren van 130 pk tot 180 pk en de nieuwe automatische transmissie EAT8.

De nieuwe SUV C5 AIRCROSS onderscheidt zich met zijn sterke persoonlijkheid door een unieke, energieke en zelfverzekerde houding. Hij is 4,50 m lang, robuust en gespierd, een echte krachtpatser met een positief voorkomen. Hij valt op in het SUV-segment door sprekende grafische elementen zoals de Airbumps®, de grote wielen met een diameter van 720 mm, een vrije hoogte van 230 mm, en karakteristieke dakdragers. Het interieur biedt bescherming en ruimte, dankzij het nadrukkelijk horizontaal uitgevoerde dashboard, de goed omsluitende en in hoogte verstelbare stoelen die een uitstekend zicht op de weg bieden, de royale middenconsole en het gebruik van comfortabele materialen. Net als de meest recente modellen van Citroën, biedt de C5 Aircross een groot aantal opties tot personaliseren, met voor het exterieur zeven carrosseriekleuren met 30 combinatiemogelijkheden, een zwarte tweekleurige afwerking voor het dak en drie kleurenpakketten met gekleurde inzetstukken op de voorbumper, op de Airbumps® onderaan de voorportieren en onder de dakdragers. Daarnaast is er keuze uit vijf interieurambiances, die ieder op zich zorgen voor een lichte en warme sfeer in een trendy ‘casual chic’ stijl.

Vooralsnog zijn voor Nederland 2 benzinemotoren [130 pk en 180 pk automaat] en 2 dieselmotoren [130 pk en 160 pk] voorzien. Exacte motorisaties en specificaties voor de Nederlandse markt worden later dit jaar bekendgemaakt.

TECHNISCHE GEGEVENS
Lengte: 4.500 mm
Breedte: 1.840 mm
Hoogte: 1.670 mm (met dakdragers)
Wielbasis: 2.730 mm
Vrije hoogte: 230 mm
Diameter van de wielen: 720 mm
Inhoud bagageruimte: 580 tot 720 liter, en tot maximaal 1630 liter met neergeklapte stoelen

Prijzen voor de nieuwe C5 Aircross zullen zonder twijfel snel beschikbaar komen en zodra Citroën-Forum hiertoe de gelegenheid krijgt zullen wij een uitgebreide rij-impressie geven! Wat vind jij van de nieuwste SUV-telg in de Citroënfamilie? Laat het ons weten in het topic!

tekst op basis van persbericht Citroën Nederland, beeld door Citroën Communication

C5 Aircross: People Minded


Op het salon van Shanghai presenteert Citroën de nieuwe C5 Aircross: wat Citroën zelf de nieuwe generatie SUV noemt. Een uitgesproken vormgeving en uitgesproken comfort, dat moeten de troeven worden van de nieuwe C5 Aircross, die duidelijk op het concept-model is gebaseerd.

De C5 Aircross komt meteen met twee wereldpremières: Progressive Hydraulic Cushions en een plug-in hybride e-AWD aandrijflijn. Het eerste behelst de langverwachte wielophanging uit het Advanced Comfort programma, waarin maar liefst twintig nieuwe patenten zijn opgenomen. Bij lichte belasting biedt de nieuwe constructie een grotere veeruitslag, waardoor het van Citroën zo beroemde ‘zwevend tapijt’-gevoel wordt bereikt. Bij grotere belasting wordt de beweging van het koetswerk progressief afgebouwd, waardoor ‘stuiterende’ effecten worden voorkomen.

De comfortinnovaties in het onderstel worden gecombineerd met hoger zittende, zachte stoelen, waarin voorin verwarming en achtpunts massage leverbaar wordt met links en rechts gescheiden programma’s. Achterin belooft Citroën dat de C5 Aircross met een beenruimte van 201mm en een hoofdruimte van 957mm de ruimste in z’n klasse is. Het lijkt erop dat Citroën het roemruchte comfort van de Citroën DS belooft, maar dan mét alle moderne voorzieningen. We kijken nu al uit naar de resultaten!

Het tweede, de hybride e-AWD aandrijflijn, maakt van de C5 Aircross de krachtigste Citroën die ooit in serie is gebouwd. Voorin ligt een benzinemotor van een toch al niet te krappe 200 pk, met daarbij zowel vóór als achter een elektromotor waarmee het totale vermogen op 300 pk wordt gebracht. De bestuurder kan, naar gelang de omstandigheden, kiezen uit vier gebruiksmodi: volledig elektrisch met een gegarandeerd bereik van 60km, hybride voor de lange ritten, gecombineerd en 4x4. Bovendien is de auto voorzien van een regeneratief remsysteem.

Buiten deze nieuwigheden op het gebied van comfort en voortstuwing is de C5 Aircross voorzien van een uitgebreid pakket rijhulpen om het de bestuurder makkelijk te maken: verkeersbordherkenning, active lane departure warning, adaptieve cruise-control met stop-functie, dodehoekbewaking waarbij aan de hand van het knipperlicht wordt herkend of de bestuurder van baan wil wisselen en middels tegenwerking in het stuur wordt ingegrepen en 360 graden camerabeeld, Grip Control met 5 standen en een elektronische assistent om veilig van een steile helling af te rijden: de C5 Aircross kan je met ongeveer alles helpen.

Om je te vertellen wat de auto allemaal voor je regelt, is er recht voor de bestuurder een 12,3 inch TFT beeldscherm geplaatst. Gelukkig voor de liefhebbers van opzwiepende toerentellers en snelheidsmeters kun je daarop ook een ouderwetse klokkenset laten verschijnen. Wat wij op de redactie willen weten: wie gaat als eerste ‘skins’ leveren waarmee je een bij het beloofde DS-achtige comfort passend DS of SM dashboard kunt oproepen, of misschien een mooi klassiek Jaeger-tableau, of in combinatie met de navigatie-apparatuur een Halda Tripmaster programma?

China krijgt ‘m dit jaar al, maar wij moeten wat langer geduld hebben. Rond april 2018 wordt de C5 Aircross in onze streken verwacht. De C5 Aircross maakt ons ongeduldig met beloftes die naar het Citroën van weleer grijpen met gebruikmaking van de nieuwste technologie. Dat alles verpakt in een gelikte vormgeving op een lengte van 4,50 meter, een breedte van 1,84 meter, een hoogte van 1,67 meter en met een wielbasis van 2,73 meter zou van de C5 Aircross de Citroën moeten maken waar het al zo lang over gaat: die met Comfort met de C van Citroën.

Wat vind jij van de nieuwe C5 Aircross? Vertel het in het topic Nieuwe Citroën C5 Aircross (2017)!

Tekst: Penny Lane o.b.v persbericht Citroën BE, foto’s: Citroën Presse

C5 2.0 met olieverbruik? GW-tje heeft de oplossing!


De benzinemotoren EW10A en EW10J4 van de Citroën C5 verbruiken nogal wat olie. Gerbert "GW-tje" heeft een slimme oplossing gevonden. Zijn olierestrictor voorkomt dat de olie via de carterventilatie verdwijnt en kan de C5-rijder flink geld besparen.

Eind vorig jaar kampte mijn C5 met een lekkende koelwaterslang van de warmtewisselaar op het oliefilter. Om hier lekker bij te kunnen, besloot ik het inlaatspruitstuk te verwijderen. Toen dat aan de kant lag, kwam er een klein plasje motorolie uit en kreeg ik goed zicht op de inlaatkleppen. Er zat behoorlijk wat koolaanslag op die kleppen door verbrandingsresten van motorolie.

Die koolaanslag in combinatie met het plasje olie in het inlaatspruitstuk kon maar een ding betekenen en dat was dat de carterventilatie te veel olie verloor. Op het C5-clubforum was al een tijdje een discussie gaande over het hoge olieverbruik van sommige benzinemotoren van de C5. Met name de tweeliter motoren EW10J4 en EW10A kunnen er wat van. Ik heb dat zelf aan den lijve ondervonden. Mijn eerste C5 was er een met EW10J4-motor en automaat. Mijn huidige dame heeft een EW10A met handbak. Beide voertuigen lustten flink wat olie. Mijn persoonlijke olieverbruik lag met de huidige C5 bij een liter per 3.000 tot 4.000 km.

Ik heb een simpel, maar doeltreffend middel tegen dit olieverbruik gevonden: de olierestrictor. Het is een simpel plugje. Het wordt in de slangaansluiting van de carterventilatieslang in het kleppendeksel geplaatst en houdt zodoende de olie zoveel mogelijk in de motor. Plaatsen kan zonder gereedschap binnen 5 minuten. Ondertussen zijn er wat testkilometers mee gereden en staat mijn persoonlijke olieverbruik nu op een halve liter in 3.400 km. De verbetering schommelt tussen de 30 en 50%, want elke motor is natuurlijk anders. Maar wat een verschil! Dit is goed voor de portemonnee en het milieu! De variant voor de 2.0i 16v EW10A, de motor die ook in de C5-III en in de C4 ligt, is nu 30 keer geproduceerd en al 17 keer verkocht.

De uitvoering voor de oudere 2.0i 16v EW10J4 is nog in ontwikkeling, daarvan is nu een eerste prototype gemaakt. Ook hiervoor is redelijk wat belangstelling. Verder wil ik nog een variant ontwikkelen voor de THP- en VTi-motoren. Dit zijn echte oliezuipers die veel eigenaren voor grote problemen stellen.

Je kunt de olierestrictor via een PM bestellen; de prijs is €27,50 excl. verzendkosten. Je reactie op dit artikel kun je hier plaatsen.

tekst en foto’s: GW-tje

Citroën C5 Tourer Tinkoff Pro Team


In het professionele wielercircuit rijden fluorgele Citroëns C5 Tourer rond. Die kleur danken zij aan de hoofdsponsor van het team, de Russische internetbank Tinkoff. Het team heeft voor Citroën gekozen, omdat het daarmee als geen ander over de kinderkopjes van Parijs-Roubaix kan jakkeren.

Citroën is altijd prominent aanwezig geweest in de wielersport. Al met de Traction scheurden zowel ploegleiders als wedstrijdcommissarissen graag over het parcours. Met de DS en de CX ging dat nog beter, want in en op die breaks pasten nog meer fietsen, onderdelen, drankjes en pilletjes.

Ook in de reclamekaravaans van grote wedstrijden is Citroën altijd goed vertegenwoordigd geweest. Bovenop een Traction Avant gezeten, pleegde Yvette Horner een aanslag op de oren van de wielerfans. Wanstaltig verbouwde HY’s deden datzelfde op hun ogen. De C3 Pluriel wordt al jaren niet meer geproduceerd, maar is nog altijd een geliefde basis voor het vervoer van reclameobjecten.

Niet alleen in de reclamekaravaan, maar ook in de wedstrijd zelf rijdt Citroën duidelijk zichtbaar mee. Een van de ploegen die door Citroën ondersteund worden, is het Tinkoff Pro Team. In januari 2015 zijn Citroën en toen nog Team Tinkoff-Saxo een tweejarige overeenkomst aangegaan.

Op tinkoffteam.com valt te lezen dat een team rond dertig wielrenners een indrukwekkend wagenpark heeft. Er zijn maar liefst 24 Citroëns C5 Tourer voor de ploegleiding en -ondersteuning. Van de Jumpy en de Jumper zijn er elk twee in gebruik als transportvoertuigen. Daarnaast zijn er nog twee vrachtwagens als rijdende werkplaatsen, twee touringcars en twee keukenwagens.

De motivatie van Tinkoff om voor de C5 te kiezen: “De Citroëns C5 zijn onmisbaar voor onze prestaties op de weg. We hebben twee tot drie servicevoertuigen per race en ze moeten een ruige behandeling kunnen weerstaan. Op de steile beklimmingen van de grote rondes moeten ze met veel betrouwbaarheid draaien, want motorproblemen zouden desastreus zijn. In Parijs-Roubaix moeten ze op hoge snelheid over kinderkopjes rijden en ondertussen een comfortabele en stabiele werkplek bieden aan de ploegleiders en mécaniciens, die vaak uit de ramen hangen om op die hoge snelheid mechanische problemen te verhelpen.”

In 2016 is Saxo-Bank niet langer co-sponsor, dus hun harde blauw verdwijnt. Het fluorescerende geel van enige hoofdsponsor Tinkoff blijft en krijgt grijs als steunkleur. Als je zelf wilt gaan bekijken hoe dat er op een Citroën C5 Tourer uitziet, kun je bij alle Vlaamse voorjaarsklassiekers en bij de Amstel Gold Race terecht.

Je kunt hier op dit artikel reageren.

tekst: RensKorevaar, foto’s: Tinkoff Pro Team

© Citroën-Forum 2003 - 2025 | adverteren
Facebook