Categorieën
- Citroen (Grand) C4 Picasso (16)
- Citroen 2CV (38)
- Citroen Adverteerders (2)
- Citroen Ami (7)
- Citroen Autosport (27)
- Citroen AX (7)
- Citroen Axel (4)
- Citroen Berlingo (11)
- Citroen Bevriende organisaties (3)
- Citroen BX (10)
- Citroen C-Elysée (2)
- Citroen C-Zero (9)
- Citroen C1 (5)
- Citroen C2 (3)
- Citroen C3 (18)
- Citroen C3 Picasso (5)
- Citroen C3 Pluriel (6)
- Citroen C35 (2)
- Citroen C4 (1928-1932) (1)
- Citroen C4 (2004-heden) (33)
- Citroen C5 (21)
- Citroen C6 (1928-1932) (3)
- Citroen C6 (2005-2012) (8)
- Citroen Citroën-organisatie (1)
- Citroen Concept Cars (32)
- Citroen CX (40)
- Citroen DS 3 (35)
- Citroen DS 4 (11)
- Citroen DS 5 (14)
- Citroen DS 7 (4)
- Citroen DS-nieuws (5)
- Citroen Dyane (2)
- Citroen Evasion (2)
- Citroen Evenementen (351)
- Citroen Forum (58)
- Citroen Garages (14)
- Citroen GS/GSA (10)
- Citroen HY (2)
- Citroen ID/DS (40)
- Citroen Jumper (2)
- Citroen Jumpy (16)
- Citroen Nederlandse clubs (1)
- Citroen Overig (272)
- Citroen Panhard (2)
- Citroen Saxo (1)
- Citroen SM (16)
- Citroen Traction Avant (14)
- Citroen Visa (8)
- Citroen Xantia (6)
- Citroen XM (11)
- Citroen Xsara (2)
- Citroen Xsara Picasso (1)

Getest: DS 4 Crossback
In de serie waarin we het huidige DS-gamma onder de loep nemen, kunnen en willen we niet om de DS 4 heen. De DS Wings staan hem goed, dus vol verwachting stappen we in de wat hogere en stoerdere variant: de DS 4 Crossback. We rijden eerst de snelweg op en dan de stad in.
Ondanks dat het al bijna drie jaar geleden is, hebben we nog goede herinneringen aan de vorige keer dat we met de DS 4 reden. Het testverslag van de toen nog Citroën DS4 is hier terug te vinden. We reden toen een handgeschakelde 1.6 HDi met 115 PK. Nu rijden we in een DS 4 Crossback met wederom de 1.6 HDi, nu echter met 120 PK en gekoppeld aan de inmiddels welbekende zestraps automaat. Deze uitvoering kost met opties als leder Claudia, 18 inch Brisbane-velgen, aluminium pedalen, Denon HiFi, Apple CarPlay en een DAB-tuner bijna 38.000 euro. Zonder al deze opties ben je ongeveer 6.000 euro goedkoper uit. Zaken als een 7 inch touchscreen met navigatie, cruise control en een panoramische voorruit zijn standaard.
Over het recent gewijzigde uiterlijk kun je met ons van mening verschillen, maar wij vinden het gewoon top. Met de wisseling van de wat bolle Citroën-neus naar de duidelijk chevronloze neus heeft de auto een veel sterker vooraanzicht gekregen, dat het gehele ontwerp meer in balans brengt. We rijden nu met de Crossback: de wat hogere versie met donkere accenten rondom, die de auto een stoer uiterlijk geven.
We nemen plaats en hebben wat moeite om een goede zitpositie te vinden op de elektrisch verstelbare en van geheugenstanden voorziene bestuurdersstoel. De passagier moet zijn stoel met de hand verstellen, maar kan wel profiteren van dezelfde massagefunctie als de bestuurder. Staan stoel en stuur eenmaal zoals we ze hebben willen, dan zit het touchscreen net te ver weg om het te kunnen bedienen zonder uit de stoel naar voren te leunen. Zetten we de stoel een paar centimeter naar voren, dan zitten we niet echt lekker. We dachten dat onze armen misschien relatief kort zijn, maar na een vergelijking met wat collegas blijkt dat wel mee te vallen.
Het dashboard is duidelijk niet ontworpen met een touchscreen in gedachten; drie jaar geleden hadden we immers nog een ander systeem met draaiknop voor onze neus. Het huidige systeem is qua gebruiksgemak zoals we dat ook in de recente Citroëns aantreffen en gewoon dik in orde. Als Apple-liefhebbers proberen we natuurlijk CarPlay uit. We navigeren met Apple Maps in CarPlay en shazammen in de file op de telefoon even Acamar van Frankey & Sandrino, wat erg lekker klinkt door de uitstekende Denon-installatie. Met dat shazammen blijken we echter wel de navigatie te hebben onderbroken en is het systeem de verbinding met de iPhone kwijt. We trekken de stekker uit het toestel en steken hem terug, maar pas tien minuten later wil het systeem de iPhone weer herkennen. We hopen op een incident, maar dit blijkt elke keer op te treden als we iets op het toestel doen terwijl CarPlay is ingeschakeld. Dit is niet handig en heeft als resultaat dat we CarPlay niet meer gebruiken. Gelukkig werkt de ingebouwde navigatie prima.
Op de snelweg gaat de Crossback lekker: hij spoort mooi en is stabiel bij elke snelheid. Wel valt ons op dat de bak met gas los te snel terugschakelt. De motor laat zich dan met een luid Huuuuuuuu! horen en maakt meer toeren dan nodig. De handbak past beter bij deze motor. Qua verbruik zal dat ook aardig schelen, want met de handbak haalden we makkelijk 1 op 19, met de automaat komen we op 1 op 16,3 uit. Als we de snelweg verlaten hebben en een woonwijk ingereden zijn, dan valt op hoe stug de afstemming van het onderstel van de Crossback is. We rijden schuin een inrit in en de hele auto wiebelt heen en weer. Drempels zijn alleen stapvoets te nemen, als je je geen commentaar van de passagiers op de hals wilt halen. Dit is echt niet fijn en staat in schril contrast met het comfort van de DS 4 zoals we dat eerder hebben ervaren. Het zal afgezien van een verschil in onderstelafstemming tussen de normale DS 4 en de DS 4 Crossback liggen aan de 18 inch velgen op onze testauto. Eerder reden we met 16 inch velgen en relatief ballonvormige banden, die overigens nog steeds leverbaar zijn en zeker niet te klein ogen op de DS 4.
Als we de DS 4 zoals dat hoort in een breder perspectief plaatsen, dan zijn we eerlijk gezegd wat teleurgesteld. Waar de DS 3 en de DS 5 zijn geperfectioneerd tot luxe parels, daar heeft de DS 4 Crossback nog wat fijnslijperij nodig om ten opzichte van de concurrentie als de BMW 1-serie, Mercedes A-klasse en Mini een echt alternatief te zijn. Die concurrenten zijn overigens met dezelfde opties allemaal drie- à vierduizend euro duurder dan de DS 4, maar een prijsvoordeel kan niet alles compenseren. Als je toch als een blok valt voor het uiterlijk van de DS 4, en dat begrijpen we op zich wel, want het is best een nekkendraaier, kies dan voor de gewone DS 4 met zijn wat vriendelijker afgestemde onderstel en neem een handbak. Op basis van onze ervaringen met de 130PK e-THP met zesbak zouden we die aanbevelen. Met wat leuke opties erbij ben je dan voor zon 30.000 euro klaar. Gaat het je vooral om het innerlijk en mag het wel wat ingetogener, dan heb je voor net boven de 24.000 euro een vergelijkbaar uitgeruste C4. Dan rij je echter geen DS, maar een gewone Citroën. Zo vergelijkbaar, maar toch ook zon wereld van verschil!
Heb jij al in de DS 4 Crossback gereden? Laat hier weten hoe dat bevallen is.
tekst: Lucas, foto’s: DS Communication

Nieuwe DS 4 en DS 4 Crossback
Een model, twee verschillende carrosserieën en een nieuwe neus. Een uniek design met een duidelijk herkenbare DS-signatuur. Meer technologie en meer raffinement, tot in de kleinste details. Maak kennis met de nieuwe DS 4 en DS 4 Crossback.
Met de komst van deze twee complementaire modellen krijgt de DS 4, waarvan sinds de introductie 115.000 exemplaren verkocht zijn, een nieuwe impuls. De nieuwe DS 4 is een dynamische hatchback voor klanten die prettig en comfortabel willen rijden. De DS 4 Crossback is een auto met een stoere uitstraling en een hogere rijpositie.
DS komt met dit dubbele aanbod tegemoet aan de wensen van klanten in het premium compacte segment. In de afgelopen jaren heeft dit segment kennis gemaakt met een nieuwe carrosseriestijl. Inmiddels vormen Crossovers en SUVs 30% van het premium compacte hatchbacksegment. “DS brengt avant-garde tot leven. In het geval van de DS 4 komt de identiteit van het merk naar voren in maar liefst twee carrosserieversies: een nieuwe premium hatchback en een geheel nieuwe variant, de DS 4 Crossback, een uitstekend alternatief voor crossovers. Met deze twee complementaire autos toont DS duidelijk zijn ambities en het vermogen om in te spelen op de verwachtingen van klanten”, aldus Yves Bonnefont, CEO van DS.
Een vloeiende, elegante belijning, chromen carrosserielijsten die de schoonheid van het design benadrukken, krachtige motoren De nieuwe DS 4 beschikt over alle kwaliteiten van een klassieke, premium hatchback. Kies een andere kleur voor het dak - een nieuw kenmerk in dit segment - en de auto krijgt een zeer persoonlijke touch. Het luxueuze en exclusieve interieur is op nog meer manieren te personaliseren. Een waardige erfgenaam in de DS-traditie van luxe, raffinement en uitstraling; de nieuwe DS 4 biedt een uniek aanbod in het premium compacte segment.
De DS 4 Crossback is een uitzonderlijk veelzijdige auto. Zijn stoere karakter komt onder andere tot uiting in de hoge zit, de zwarte wielen, de afwerking van de wielkasten en de dakrails.
Met dit alles zijn de nieuwe DS 4 en DS 4 Crossback een mooie afspiegeling van het karakter van DS-auto’s:
- een sterke identiteit, onderstreept door een nieuwe neus (met de DS Wings grille, direct geïnspireerd door de Numéro 9 concept car) en nieuwe koplampen (DS LED Vision),
- hypermoderne technologie met geavanceerde connectiviteit, zoals CarPlay®, dat wordt gelanceerd op de nieuwe DS 4 en DS 4 Crossback,
- krachtige motoren met een CO2-uitstoot tussen de 97g/km en 138 g/km,
- en een geraffineerd design met een aantal exclusieve DS-opties, zoals een met leder bekleed dashboard en deurpanelen, plus lederen stoelen met horlogebandmotief.
Beide modellen worden op de 2015 Frankfurt Motor Show onthuld en staan vanaf november 2015 in Europese showrooms. De vanafprijs in Nederland bedraagt 25.290 voor de DS 4 Chic. Je kunt hier reageren op dit artikel.
bron: persbericht DS Nederland

Test DS4 e-HDi 115
Citroëns DS-lijn heeft in haar korte bestaan al een behoorlijk succes. De DS3 is niet meer uit het straatbeeld weg te denken en de DS5 wordt vooral door de bijtellingsvriendelijke Hybrid4 ook in moeilijke tijden aardig verkocht. Er is echter nog een DS-model, de DS4, dat we minder vaak tegenkomen. Het testteam van Citroën-Forum ging uitzoeken waarom en reed een week in een DS4 e-HDi 115.
Bij het ophalen van de DS4 bij Citroën valt gelijk op dat de DS4 toch wel een bijzondere verschijning is. Hij staat wat hoger op de poten, heeft een wat hogere neus, een bolle daklijn en mede door de verscholen deurgrepen van de achterportieren lijkt het hier om een driedeurs coupé te gaan. Schijn bedriegt echter, de DS4 is toch écht een vijfdeurs auto. Een rondje om de auto heen laat vele designdetails zien, maar ook een ruime uitrusting. Wat dacht je van lichtmetalen velgen, dagrijlichten, mistlampen met bochtenverlichting, parkeersensoren, donker getinte achterramen en diverse chroomaccenten? Het maakt dat deze DS4 een complete en luxe indruk bij ons achterlaat.
Doen we de ruime voorportieren open, dan zien we gelijk een opvallende optie: de bruin lederen bekleding van stoelen, achterbank en deurpanelen. De stoelen zijn voorzien van het uit de DS5 bekende horlogebandpatroon. Ook vinden we een groot display voor het navigatie- en multimediasysteem, met leer afgewerkt stuurwiel en pookknop en een multifunctioneel stuurwiel. De voorste zitplaatsen bieden meer dan voldoende ruimte en door de elektrisch verstelbare bestuurdersstoel en het ruim verstelbare stuur is het een koud kunstje om een optimale zitpositie te vinden. Beide voorstoelen hebben een massagefunctie, dus zit je eenmaal goed, dan blijf je ook goed zitten. De stand van de pedalen, pook en spiegels is dusdanig gekozen dat zowel grote als kleine bestuurders de DS4 optimaal kunnen bedienen. Het dashboard staat wat hoog in de auto en is voorzien van verdiept liggende klokken waarin een aantal displays verwerkt zijn. Helaas: geen koelwatertemperatuurmeter. Oh ja, een leuke gimmick: je kunt de kleur van de dashboardverlichting aanpassen. De voorruit loopt ver door in het dak. Hoe mooi dat er ook uitziet, bij sterke zonneschijn kan dat storen. Gelukkig zijn er links en rechts verschuifbare paneeltjes en zonnekleppen waarmee bestuurder en voorpassagier de hoeveelheid lichtinval kunnen regelen.
Achterin gaat het er wat anders aan toe. Duidelijk is namelijk dat we de DS4 moeten zien als een kruising tussen een coupé en een vijfdeurs gezinswagen. De twee achterdeuren zijn niet zo ruim bemeten als van zustermodel C4, maar zorgen er wel voor dat je een heel stuk makkelijker op de achterbank kunt komen dan bij een auto met slechts twee deuren. Met die achterdeuren is trouwens iets bijzonders: door de vorm van de deur en de raamlijsten kunnen de ramen in die achterdeuren niet open. Dat is iets om rekening mee te houden. Verder is de daklijn behoorlijk laag doorgetrokken, met name aan de zijkanten. Daardoor moet je bij het instappen goed om je hoofd denken. De DS4 is dus eigenlijk een echte coupé met twee deuren extra.
Als je dat in gedachten houdt, is de DS4 een behoorlijk praktische auto. Kijk je sec naar de instap zonder de coupévorm mee te laten wegen, dan is de instap achter niet optimaal. De beenruimte op de achterbank is redelijk en de hoofdruimte valt, zeker gezien de aflopende daklijn, heel erg mee. Met een lengte van 1m85 zal je de hemel niet raken met je kruin!
Goed, tijd om te gaan rijden. Voor deze test hebben we een parcours van zon 2000 km uitgezet. Over de snelweg rijden we naar Parijs, we zakken af tot Nevers en nemen daar de N7 richting Vichy, om uiteindelijk aan te komen op onze eindbestemming in het Franse plaatsje Bellenaves. Daar zullen wij vier dagen lang onze thuisbasis hebben, voor we weer terugrijden naar Nederland. Al met al een mooie mix van snelwegen, landwegen, dorpjes en steden.
Onze testauto is voorzien van een 1,6 liter e-HDi motor, in dit geval goed voor 115 pk en 270 Nm koppel. Dat koppel staat ons al bij 2000 toeren ter beschikking en in combinatie met de handgeschakelde 6-bak is deze motor uitstekend in staat de DS4 vlot, stil en soepel op snelheid te krijgen. Om het verbruik nog wat de kop in te drukken is er ook een start-stopsysteem aangebracht.
Al tijdens de eerste meters blijkt dat de e-HDi krachtbron een stevige jongen is. Vanaf 1500 toeren begint de motor stevig te sleuren aan de 1350 kg zware DS4. Vlot door de versnellingen heen schakelend zit je al snel op 100 km/h en wie het lef heeft, rijdt in no time met hoogst illegale snelheden over s lands wegen. Daarbij blijft het motorgeluid altijd op de achtergrond en zet je ook nog eens prima verbruikscijfers neer. Tijdens onze reis haalden we op de snelweg gemiddeld 1 op 19, waarbij we ons keurig aan de toegestane snelheden hielden. Een zeer vlot gereden traject rond de Puy de Dôme leverde 1 op 15,8 op. Een gemengde rit met snelweg inclusief files, stadsverkeer en veel optrekken en afremmen liet een verbruik van 1 op 17,5 zien. De laatste tank, die we in Nederland wegreden, liet een verbruik van 1 op 21 en een beetje zien. Al met al een economische vriend, deze jongste versie van het al bekende 1600 cc HDi blok van PSA.
De motor is dus een aangename metgezel, maar hoe zit dat dan met de versnellingsbak, de besturing en het onderstel? De laatste jaren zijn er meer en meer Citroëns op de markt gebracht zonder veerbollen met een min of meer stevige vering. De DS4 is wat dat betreft een zeer aangename verassing. De auto ligt als een huis op de weg, stuurt snaarstrak en mooi lineair, maar is geen moment hard of onaangenaam geveerd. De demping is eigenlijk precies goed voor het soort auto: comfortabel maar zeker niet week, straf genoeg om eens flink hard mee de hoek om te gaan, maar ook prettig op slecht wegdek. Deze DS4 is voorzien van 16 inch lichtmetaal met 215-60-16 banden. Die banden hebben dus een vrij hoge wang, wat het veercomfort zeker ten goede komt. Monteer je hier 19 inch wielen onder dan ga je dat zeker voelen. Wij zijn hoe dan ook zeer te spreken over de wegligging en het geboden comfort. De goede stoelen zullen hier trouwens zeker aan meewerken. Het koppelen gaat licht en het schakelen vergt weinig kracht. De pook is goed geplaatst en laat zich met gemak door de zes versnellingen loodsen. De overbrengingen zijn zo gekozen dat er steeds voldoende trekkracht voorhanden is. Bij 120km/h maakt de motor zon 2000 toeren, precies het toerental waarbij de volle 270 Nm aan koppel voorhanden zijn. Geef je dan gas, dan versnelt de DS4 lekker vlot.
Al met al hebben we dus te maken met een auto die voorzien is van een fijne, vlotte, sterke en zuinige motor, een lekker schakelende bak, goede wegligging met lekkere besturing, die er ook nog eens goed uitziet. Is er ook een beetje mee te leven, met deze DS4? Zoals al eerder beschreven, hebben we een week kunnen rijden met deze DS4. Daarbij zijn een aantal zaken opgevallen, positief en negatief. De positieve punten zijn hier boven genoemd, de wat mindere kanten van het leven met een DS4 kunnen natuurlijk niet onvermeld blijven.
Als eerste het navigatiesysteem. Niet dat dit een slecht systeem is, maar anno 2013 een auto afleveren met duidelijk verouderd kaartmateriaal is niet fijn. Een aantal keren misten we daardoor afslagen of werden we gewoon de verkeerde kant uitgestuurd. Daarbij vroegen we ons af waarom Citroën niet overstapt op kaartmateriaal van TomTom, zoals Renault dat gebruikt. Ook vinden wij de draaiknop voor de bediening niet ideaal. Een echt touch-screen zou het gebruik veel goeds doen.
Verder heeft de vorm van de achterdeur een nadeel: er steek een behoorlijke punt uit. Hier loop je makkelijk tegenaan, maar ook raak je er erg snel andere geparkeerde autos mee. De vorm van de deur is hier debet aan, maar toch. Dan viel het ook bij deze auto weer op hoe zuinig men is met het aanbrengen van isolatie in de bagageruimte en in het achtercompartiment. Zo stil als het voor in de auto is, zo rumoerig wordt het achterin, met name als je in de regen aan het rijden bent. Een klein beetje meer isolatie van de bodem, wielkasten en bagageruimte zou erg veel kunnen uitmaken. Als laatste nog een klein puntje van kritiek: door het privacy-glas van achterruit en achterste zijruiten is het achterin de auto toch wat donker geworden. Het beperkte zicht naar achteren wordt overigens ruimschoots gecompenseerd door de erg goed werkende parkeersensoren mét grafische ondersteuning op het scherm in het dashboard.
Het geven van een eindoordeel is nog best lastig in het geval van de DS4. Laten we beginnen met te melden dat wij de auto vanaf het begin hebben bekeken als coupé met deurtjes. In dat geval is de DS4 qua vorm zeer geslaagd en ook lekker praktisch. Rijden doet de DS4 echt heel goed. Het is een fijne, dynamische, comfortabele auto om mee op pad te gaan. Ons exemplaar was daarbij ook nog rijk uitgerust, wat het leven aan boord bijzonder aangenaam maakt. Het lage verbruik heeft ons echt zeer positief verrast, evenals de fijne wegligging en de mooie afwerking van het interieur. De DS4 heeft ons meermaals doen zeggen: Deze willen we wel! Dat is niet zonder reden Toch is de DS4 niet bij voorbaat de winnaar in de fel bevochten middenklasse. Daarvoor is de DS4 te eigenzinnig en heeft hij te veel concurrenten. Onzes inziens verdient hij het zeker om bij de keuze serieus overwogen te worden. Maak liefst zelf een proefrit en laat je overtuigen!
Reacties op dit artikel kun je hier plaatsen.
tekst: gompy58, Lucas en waterman, foto: Lucas

In première: DS4 Racing Concept
Citroën heeft wereldwijd al bijna 180.000 exemplaren uit de DS-lijn verkocht en lijkt vastbesloten dit succes voort te zetten. Op de Autosalon van Genève zal een studiemodel DS4 Racing Concept worden voorgesteld. Zowel qua verschijning als qua prestaties is dit een uitgesproken sportieve variatie op de DS4, waarvan wat ons betreft de verkoop nog vandaag zou mogen beginnen. Hoeveel geduld zal Citroën van ons verlangen?
De DS4 Racing wordt in première op de Autosalon van Genève (8-18 maart) voorgesteld. Daar pronkt hij met een 100 % racewaardige uitrusting, onder andere een 35 mm verlaagd chassis, een 55 mm vergrote spoorbreedte vooraan en 75 mm achteraan. Ook heeft hij geïntegreerde elementen zoals een diffuser, een spoilerlip aan de voorbumper, zijschorten en wielkastbeschermers. Citroën Racing heeft het vermogen van de 1.6 liter turbomotor tot 256 pk opgevoerd. Dit komt overeen met 160 pk per liter, een record onder standaardmodellen. Een ander indrukwekkend resultaat is de CO2-uitstoot van slechts 155 gram per kilometer.
Behalve de motor en het koetswerk is ook het onderstel tot in het kleinste detail geperfectioneerd. Het remsysteem is vooraan voorzien van remklauwen met 4 zuigers en specifieke remschijven met een diameter van 380 mm. Tot slot beschikt de Citroën DS4 Racing Concept over 19 inch velgen en banden in de maat 235/40.
Een andere grote troef van de Citroën DS4 Racing Concept betreft zijn matgrijze structuurlak, een absolute première in de autowereld. Dankzij de korrelige structuur speelt deze unieke lak zodanig met de lichtinval dat de lijnen van het voertuig nog sterker in de verf worden gezet. Deze strakke en moderne kleur is bedoeld om de robuustheid van het model te onderstrepen. Volgens Citroën is zij ideaal voor een sportmodel. Om de buitenlijnen nog verder te verfijnen, heeft de Citroën DS4 Racing Concept een tweekleurig dak en ook specifieke velgen in twee kleuren.
Je kunt hier reageren op dit artikel.
tekst: Citroën Belux, foto: Automobiles Citroën, redactie: RensKorevaar
Testrit DS4
Onlangs hebben twee van uw redactieleden het genoegen mogen smaken om af te reizen naar het Stadionplein. Tijdens het bezoek aldaar hebben we twee vliegen in n klap geslagen. We hebben een informatief en bovenal plezierig interview gehad met de directeur PR van Citroën-NL: Anne Lobbes en we hebben mogen rijden met de zojuist uitgebrachte DS4. De DS4 maakt haar opwachting in de test.
Gadgets
Omdat ik al eerste aangekomen ben krijg ik alvast een korte toelichting op de DS4 van Anne zelf. Er zitten toch wel de nodige gadgets in de auto. Nou ja gadgets? Een indicatielampje dat er een auto zich bevindt in de dode hoek is langzamerhand standaarduitrusting in het luxere segment aan het worden. Dat ik zelf nou rondrijd met autos die nog een choke hebben en stuurbekrachtiging ontberen
. Verder krijg ik te horen dat er een alarmsysteem inzit dat de hulpdiensten alarmeert, een systeem dat bijvoorbeeld ook geactiveerd wordt als de airbag uitklapt. Goed, van die knoppen afblijven dus, ik ken mezelf maar al te goed, het kan nog een behoorlijke uitdaging worden.
Afijn genoeg stilgezeten, Rens en Jaco zijn er, we gaan rijden met de duurste variant van de DS4 die er geleverd kan worden. Een 200 pk THP Sport Chic, en als je 31.750 neertelt is die voor jou. De versie die we meekrijgen heeft dan ook nog eens wat extras: leren bekleding, 19 inch lichtmetaal, een Denon hifiset en nog wat aanvullende packs. Totaalprijs: 37.165. Er zijn van die dagen dat ik dat geld net niet op de plank heb liggen. Maar voordat we de DS4 eens goed op de looks gaan bekijken rijden we eerst Amsterdam uit en gaan richting A2. Snelweg proeven, daar is deze versie toch ook wel voor gemaakt lijkt me zo. Onderweg ben ik nog wat met de knoppen stoelverstelling aan het spelen. Lekker hoor zon makkelijk verstelbare lendesteun, mede daardoor zit ik eigenlijk behoorlijk goed in de stoelen. Let wel, ik ben natuurlijk zacht, zachter en zacht gewend, maar deze stoelen zitten mij ook erg goed, geven veel steun en zijn zoals gezegd goed verstelbaar. Ik druk nog op een andere knop naast de stoel en onderga een merkwaardig gevoel in mijn rug: massagestand. Cool! Een echte gadgetauto. Ik vind de rit nu al geslaagd.
Het dashboard ziet er erg gelikt uit, dat vind ik in de DS serie ontzettend goed geslaagd. Weliswaar veel knoppen in het dashboard, maar de belangrijkste hendels doen wat je ervan verwacht. Geen verrassingen dus. De kleuren van de achtergrond van de snelheidsmeter en de toerenteller zijn ook instelbaar, toe maar weer! Juist bij de DS4 zijn er keuzes te maken tav de kleuren en de uitvoering van het interieur. Daar waar bij de DS3 juist de nadruk ligt op het exterieur. In onze testauto is het zwart leer met roodtinten, een smaakvolle combinatie wat mij betreft.
Rijden
Ondertussen rijden we op de A2, tijd om even flink gas te geven. De 200 pk turbo motor stelt bepaald niet teleur. Ik vind de motor wel redelijk wat toeren maken bij 120 km/h, eh juist, er zit een zesbak op
tijd om even door te schakelen. Over schakelen gesproken, dat gaat messcherp en soepel, ook op dat punt wat mij betreft geen klagen. Neemt u mijn dat niet kwalijk, u weet wel, die oude autos en zo. Onderweg valt ook op dat er eigenlijk geen gebrek aan koppel is en er is al helemaal geen turbogat te bekkenen. Na een blik op de specificaties van de motor blijkt dat wel te kloppen, het maximumkoppel van 275 Nm komt al vrij bij 1700 toeren p/m. Het zijn gewoon waarden van een dieselmotor! Ik kan nog toevoegen dat ook het sturen in deze auto erg prettig is. Veel gevoel, niet teveel bekrachtiging maar gewoon zoals het hoort. Eigenlijk wel erg jammer dat we de DS4 niet even op een bochtig bergtraject kunnen proberen, juist daar zal de hele combinatie ook goed uit de voeten kunnen. Het grappige is eigenlijk dat ik bij aanvang van de test Rens vertel dat ik zon sportieve auto, met zulke platte banden, bij voorbaat links zou laten liggen. Na deze rit moet ik dat uitgangspunt toch bijstellen. De DS4 is heerlijk sportief maar is ook nog comfortabel. Dat had ik echt niet verwacht, op dat punt heeft de auto mij zeker verrast. En dat met een conventioneel onderstel. Bollenvering zal niet geleverd worden op dit model. Een bewuste keuze van Citroën om zoveel mogelijk kopers aan te spreken.
Lijnenspel
Bij het uitbrengen van de eerste fotos vind ik de DS4 al een opvallende verschijning, en zoals vaker het geval is, komt de auto in het echt nog beter over. Een geslaagd lijnenspel, maar op bepaalde punten wel druk. Althans dat vinden wij, maar uiteraard is dit een puur persoonlijke kwestie. De vorm van de achterdeuren wordt niet door iedereen gewaardeerd. De DS4 wordt neergezet als een luxe coupé-achtige auto. Dat blijkt ook uit het feit dat de achterramen niet open kunnen en de in- en uitstap achterin zijn ook bepaald niet om over naar huis te schrijven. De deurklink van de achterdeur is ook nog eens verwerkt in de deurstijl, ook een vingerwijzing naar het een coupé model. Maar nogmaals, de DS4 wordt dan ook niet neergezet als 4 persoons gezinsauto. Overigens kan ik met mijn 1.82m prima zitten achterin, ook op langere afstanden. Genoeg hoofd- en beenruimte. Alleen oppassen met uitstappen, als de dorpel smerig is dan houd je je broek niet schoon. In de bagageruimte komen we na het optillen van de mat nog een compressor tegen. Die kan o.a gebruikt worden om een band op te pompen.
Résumé
Het moge duidelijk zijn dat ik de DS4 een erg geslaagde auto vind. Fraai lijnenspel gecombineerd met een sportieve motor die ook lui rijden geen straf vindt en daarbij is de auto verrassend comfortabel. Het interieur mag er echt zijn en is ook nog deels naar eigen wens samen te stellen. De afwerking staat op hoog niveau en de gebruikte materialen zien en voelen hoogwaardig aan. Citroën wil met de DS lijn een nieuwe doelgroep aanboren en met de DS3 is dat zeker gelukt. Het is afwachten hoe zich dat gaat ontwikkelen tav de DS4, maar de voortekenen zijn gunstig.
Hogervp