Raid Arctique 2024 - De heenreis


Raid Arctique 2024 - De heenreis

Om de 50e verjaardag van de CX luister bij te zetten rijdt een groep liefhebbers de Raid Arctique opnieuw. Maar dan moet je er wel eerst komen..

De rit naar Kiruna, het vertrekpunt van de Raid, mag iedere equippe voor zichzelf bepalen. En dat is leuk! De meest directe route, midden door Zweden of langs de Botnische Golf omhoog, wordt door een aantal equippes en ook de ANWB bus, genomen. Een aantal teams gaat via Finland omhoog, waarvan een groot deel vanaf Duitsland de ferry naar Helsinki pakt. Een enkeling pakt eerst een stukje Zweden, maar ook de route via Polen, Litouwen, Letland en Estland wordt genomen om Helsinki te bereiken! Dat moet een prachtige route zijn om te rijden! Door Finland heen kiezen een aantal teams voor de nachttrein naar Rovaniemi, maar de echte liefhebbers van autorijden doen dat natuurlijk niet.

Ook via Noorwegen wordt de tocht naar het noorden door een aantal teams afgelegd en zo kiest iedereen voor z’n eigen route. Veel equippes kiezen ervoor om de Noordkaap te gaan bezoeken, nu we er toch zijn.. Leuk is dat een behoorlijk aantal mensen hun reis via Polarsteps bijhouden en dus te volgen zijn. Te gek om van iedereen updates te krijgen tijdens hun reis met bijbehorende foto’s van het echt prachtige Scandinavië. Tegelijkertijd volgen de updates via WhatsApp en er lijkt haast een wedstrijd te ontstaan van wie het eerst rendieren of elanden spot naast, of óp de weg.

De eerste equippe is nog niet eens een dag onderweg of een hydraulisch lek wordt al gemeld: een kleine octopus is gesneuveld. Lokaal worden er bij, naar wat het lijkt, een mechanisatie bedrijf allerhande koppelingen en t-stukken aan elkaar geknoopt om zodoende een niet lekkende retour te realiseren. Daar blijft het echter niet bij: een van de teams in de buurt van de Noordkaap hebben een laadprobleem. Het blijkt dat de auto is voorzien van zowel een externe (oude) en interne (nieuwe) regelaar. Op afstand worden instructies verstuurd om de boel aan te passen en ze kunnen weer verder. Later zou blijken dat de nieuwe dynamo intern ook nog een losse aansluiting had.. Een andere CX had onderweg last van een desintegrerend contactslot: dit werd simpelweg omzeild door de sleutel maar niet meer uit het slot te halen. Last but not least was er een CX die tot twee maal toe strandde in Zweden met ontstekingsproblemen. Zij reden dezelfde route als de ANWB bus en konden zodoende onderweg gebruik maken van de nodige hulp. Deze CX werd overigens, terwijl deze werd afgesleept op de snelweg, gespot door een CX liefhebber die toevallig op vakantie was in Zweden. Kleine wereld.

Op zondag avond kwamen alle teams aan in Kiruna, in verschillende hotels. In de parkeergarage van een hotel werd een kleine werkplaats ingericht en zodoende konden Anne en Egbert meteen hun vaardigheden tonen. ‘s Avonds werd er uiteraard gezamenlijk gegeten en gedronken. Op naar de start!


Reageren op dit artikel kan hier.

Tekst: Nielsje
Foto’s: diverse deelnemers

© Citroën-Forum 2003 - 2024 | adverteren
Facebook